Το Κέντρο στεγάζεται σε ισόγειο χώρο 320 τ.μ. επί της οδού Φλέμιγκ αρ. 8 και παρέχει ημερήσια φροντίδα σε τριάντα (30) παιδιά με νοητική αναπηρία και συνοδές αναπηρίες. Βρίσκεται σκοπίμως στην καρδιά της πόλης για να συμμετέχουν οι περιθαλπτόμενοι σε πλήθος δραστηριοτήτων κοινωνικοποίησης και ενσωμάτωσης. Εποπτεύεται από την Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το ημερήσιο πρόγραμμα καταρτίζεται με βάση τις ανάγκες καθενός περιθαλπόμενου και είναι εξατομικευμένο ή μικροομαδικό. Το Κέντρο είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και οι περιθαλπόμενοι κάνουν χρήση του βιβλιαρίου του ασφαλιστικού τους φορέα. Το ημερήσιο πρόγραμμα εκπονείται από τη Διεπιστημονική Ομάδα με εξατομικευμένους στόχους, σε συνεργασία με τους γονείς. Στο τέλος του διμήνου γίνεται η αξιολόγηση των στόχων και συνεχίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Υπηρεσίες — Δράσεις
Με πολλή αγάπη και διάθεση προσφοράς, δημιουργήσαμε ένα φιλικό χώρο, μέσα στον οποίο τα ΑμεΑ έχουν τη δυνατότητα να λάβουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Η φροντίδα που παρέχεται στα μέλη του Κέντρου είναι εξατομικευμένη, ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού. Το προσωπικό αποτελείται από ειδικούς επαγγελματίες, που στοχεύουν στην προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών, αποβλέποντας στην ενίσχυση της αυτονομίας των περιθαλπόμενων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον του Κέντρου ΑΜΕΑ "Ζωή" στη Θεσσαλονίκη, οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα, να λάβουν εκπαίδευση και κατάρτιση σε πλήθος αντικειμένων, καθώς και να συμμετέχουν σε ποικίλες κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, πάντα με βάση τις δικές τους ανάγκες, αλλά και επιθυμίες.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σύλλογος δημιούργησε και τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.), αποσκοπώντας στη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων που φιλοξενούνται εκεί, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον οικογενειακής μορφής, όπου παρέχονται υπηρεσίες φροντίδας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Απώτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, ώστε να επιτυγχάνεται ο μέγιστος δυνατός βαθμός αυτονομίας και συνύπαρξης με τους άλλους και, εν τέλει, η μερική ή ολική ένταξή τους στην κοινότητα.
Σκοπός
Οι σκοποί του Κέντρου AμεA "Ζωή" είναι:
- H παροχή ημερήσιας φροντίδας σε άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), κυρίως με νοητική καθυστέρηση.
- Η δημιουργική απασχόληση των ΑμεΑ μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων άθλησης και σωματικής αγωγής.
- Η μέριμνα υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά ατόμων με αναπηρίες μέχρις ότου αυτά καταστούν αυτοδύναμα και παραγωγικά.
- Η ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων σε διάφορα αθλήματα ανάλογα με τις δυνατότητες των ΑμεΑ όπως στίβος, κλασικός αθλητισμός, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κολύμβηση, ποδηλασία κλπ.
- Η καταπολέμηση της ανεργίας και του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας των ατόμων με αναπηρίες που δεν έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης, επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης και η στήριξη της δημιουργικής αυτοαπασχόλησής τους.
- Η παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες όπως εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, παιδαγωγική και ψυχολογική υποστήριξη, σωματική αγωγή, ψυχαγωγία, κινησιοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση, ειδική συμπεριφορά, προστατευόμενη αυτόνομη διαβίωση, κοινωνικοποίηση κλπ.
- Η ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, στα πλαίσια δημιουργικής απασχόλησης ή προστατευόμενης εργασίας (π.χ. χειροτεχνία, ζωγραφική, κεραμική, συσκευασία προϊόντων, κατασκευή ειδών εποχικού εμπορίου κλπ.).
- Η στήριξη της αυτοαπασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες μέσω της κατασκευής κάθε μορφής χρηστικών αντικειμένων.
- Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων, όπως η δημιουργία και λειτουργία «Ξενώνα αποκατάστασης και επανελέγχου» ή «Στέγη Αυτόνομης Διαβίωσης» ή «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης» ή οποιαδήποτε μορφής μονάδας ημερήσιας φροντίδας κυρίως νοητικά υστερούντων ατόμων.
- Η στήριξη των ΑμεΑ για ημιαυτόνομη ή αυτόνομη διαβίωση, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς.
- Η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα ίδια άτομα με αναπηρίες αλλά και προς το οικογενειακό και συγγενικό τους περιβάλλον.
- Η προώθηση προγραμμάτων διαφώτισης για τις μορφές των αναπηριών και τις δυνατότητες αποκατάστασής τους.
- Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των κοινωνικών φορέων στα προβλήματα ένταξης και ένταξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες.
- Η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες σε προγράμματα επαγγελματικής και προεπαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
- Η ένταξη στην παραγωγική διαδικασία των ατόμων που προστατεύονται από το Νόμο ως άτομα με ειδικές Ανάγκες ή Άτομα με Αναπηρίες, προκειμένου να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό γίγνεσθαι με όλες τις θετικές και ευεργετικές συνέπειες που θα έχει αυτή η ένταξη στα άτομα της κατηγορίας αυτής.
- Η δια βίου εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση των ατόμων με αναπηρίες.
- Η ανάπτυξη συνεργασίας και δικτύων επικοινωνίας με αντίστοιχους φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής που εμπίπτουν στους πιο πάνω σκοπούς.
- Η προσπάθεια δημιουργίας αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων για άτομα με αναπηρίες.
- Η ανάπτυξη τμημάτων ατομικών και ομαδικών αθλημάτων σύμφωνα με τα πρότυπα των παγκοσμίων οργανώσεων και η συμμετοχή αθλητών ΑμεΑ σε αγώνες περιφερειακούς, πανελλήνιους και διεθνείς.
- Η σύνδεση της κατάρτισης – επιμόρφωσης με τους Εθνικούς Αναπτυξιακούς Στόχους και η δημιουργία στελεχών ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των ατόμων με αναπηρίες.
- Η εκπαίδευση υπαλλήλων Κοινωνικών Φορέων ΑμεΑ.
- Η έρευνα και η εφαρμογή σύγχρονων μορφών κοινωνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης – κατάρτισης , ο σχεδιασμός και η υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων.
- Η παροχή υπηρεσιών αποθεραπείας και ολοκλήρωση της θεραπείας αποκατάστασης σε άτομα που πάσχουν από παθήσεις του νευρικού και μυϊκού συστήματος και από νοητική υστέρηση, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα και μεθόδους.