Εικόνα
Image
Αφίσα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον θεσμό της αναδοχής.
Περιγραφή
Εικόνα
Image
Αφίσα εκδήλωσης του Δήμου Ναυπακτίας για την αναδοχή στις 07/12/2022 στη Ναύπακτο.
Κείμενο

Ημερίδα από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ναυπακτίας με θέμα: "Αναπληρώνοντας τη φυσική οικογένεια μέσω του θεσμού της Αναδοχής" την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 — ώρα 18:00 — στην Αίθουσα «Ναυπακτία», στο Λιμάνι Ναυπάκτου.

Γνωρίζετε τα είδη της αναδοχής;
  • Βραχυχρόνια: Η προοπτική του παιδιού είναι να επιστρέψει στην φυσική του οικογένεια μόλις εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους την αποχωρίστηκε, ή να υιοθετηθεί μόλις διευθετηθούν εκκρεμή νομικά ζητήματα.
  • Επείγουσα: Όταν ένα ξαφνικό γεγονός επιβάλλει την άμεση απομάκρυνση του παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον. Η εναλλακτική λύση είναι τοποθέτηση σε ίδρυμα.
  • Μακροχρόνια: Αφορά παιδιά που δεν προβλέπεται να επιστρέψουν σύντομα στην οικογένειά τους, αλλά δεν είναι εφικτή άμεσα η υιοθεσία. Μπορεί μερικές φορές να εξελιχθεί σε υιοθεσία, υπό προϋποθέσεις.
  • Επαγγελματική: Όταν η φιλοξενία πρέπει να συνδυαστεί με θεραπεία. Αφορά ειδικούς επιστήμονες συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που ασκούν την αναδοχή επαγγελματικά.

Τι είναι η αναδοχή και σε τι διαφέρει απο την τεκνοθεσία (υιοθεσία);

Κείμενο

Κάποια παιδιά στην Ελλάδα βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους, γιατί αυτή δεν μπορεί να τα φροντίσει. Μέσω του θεσμού της αναδοχής, μπορούμε να αναλάβουμε την καθημερινή φροντίδα των παιδιών αποφεύγοντας τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα ή βγάζοντάς τα από αυτά αν έχουν ήδη εισαχθεί και δίνοντάς τους την υποστήριξη και αγάπη που χρειάζονται.

Υιοθεσία ή καλύτερα τεκνοθεσία είναι η νομική πράξη με την οποία ένα παιδί αποκτά ως προς την θετή του οικογένεια την ίδια νομική σχέση που έχει κάθε παιδί με την βιολογική του οικογένεια. Όταν ένα παιδί τεκνοθείται (υιοθετείται) κάθε νομικός και φυσικός δεσμός με την βιολογική του οικογένεια αποκόπτεται, το παιδί αποκτά το οικογενειακό επώνυμο της θετής οικογένειας, έχει κληρονομικά δικαιώματα και τη γονική μέριμνα ασκούν οι θετοί γονείς. Για να υπάρξει τεκνοθεσία απαιτείται δικαστική απόφαση που λαμβάνεται μετά από αίτηση των θετών γονέων, αν το δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Απαιτείται συναίνεση των φυσικών γονέων αν υπάρχουν ή αναπλήρωση της συναίνεσης σε ορισμένες περιπτώσεις. Μετά την ενηλικίωσή του το παιδί δικαιούται, εάν το επιθυμεί, να αναζητήσει την φυσική του οικογένεια και οι αρχές υποχρεούνται να το βοηθήσουν σε αυτήν του την βούληση.

Όταν ένα παιδί δεν είναι δυνατόν να ζει στην βιολογική του οικογένεια για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναζητείται μια ανάδοχη οικογένεια, που θα διασφαλίσει την ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού σε οικογενειακό περιβάλλον και την αποφυγή της ιδρυματικής φροντίδας. Αν κατάλληλοι συγγενείς είναι διαθέσιμοι, είναι προτιμότερο να επιλεγούν αυτοί ως ανάδοχοι γονείς. Η σχέση με τη φυσική οικογένεια διατηρείται και η επιστροφή σε αυτήν είναι ο στόχος, αν αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού. Το παιδί διατηρεί το αρχικό του επώνυμο, την γονική μέριμνα μπορεί να έχουν οι φυσικοί γονείς, οι ανάδοχοι γονείς, ή φορείς παιδικής προστασίας κατά περίπτωση, όπως ορίζεται από τον φορέα που εποπτεύει την αναδοχή. Η αναδοχή έχει κατά βάση προσωρινό χαρακτήρα, σε αντίθεση με την τεκνοθεσία (υιοθεσία).