Εικόνα
Image
Φωτογραφία (Eurokinissi) από την εκκίνηση του Μαραθωνίου Αθήνας, κατάμεστη από κόσμο
Περιγραφή
Εικόνα
Image
Εικόνα για την άρση του αποκλεισμού των αθλητών με αναπηρία από το μαραθώνιο. Απεικονίζει τρεις αθλητές στα αμαξίδια τους (αθλητικά) με αθλητικά ρούχα, συγκεκριμένα τους Νίκος Ρούσσο, Άλεξ Φερέτο και Κατερίνα Σαράντη.
Κείμενο

Οι ανάπηροι αθλητές, @Νίκος Ρούσσος, @Alex Feretos και @Katerina Saranti μετά την ακύρωση της συμμετοχής τους από τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ανακοίνωσαν την απόφαση τους να παραστούν την Κυριακή 13/11 στην εκκίνηση του Μαραθωνίου στις 08:00.

"Σκοπός της παρουσίας μας είναι να δηλώσουμε το παρόν, υποστηρίζοντας τη θέση μας για τον άδικο αποκλεισμό μας από τα 42 χιλ.

Προτεραιότητα μας, ο σεβασμό στους αθλητές και διαγωνιζομένους και σε ουδεμία περίπτωση επιθυμούμε παρεμπόδιση του αγώνα τους.

Καλούμε το κόσμο που υποστηρίζει τη θέση μας, σε συσπείρωση, υποστηρίζοντας μας με τη παρουσία γύρω από την εκκίνηση. Καθώς όμως η πρόσβαση στο σημείο αυτό δεν είναι εύκολη. Παρακινούμε το κόσμο, στης 13/ 11 αλλά και τη βδομάδα που ακολουθεί, μέσω διαδικτύου, να φερθεί δημιουργικά και ευφάνταστα, περνώντας το νόημα της συμπερίληψης, δίχως εξαιρέσεις, να δηλώσει τη δυσαρέσκεια του σε αυτή την αδικία.

Στην αδικία καλούμαστε σε δράση, είμαστε πιο δυνατοί από αυτή.

Οι θέσεις της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής

Κείμενο

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίθεση της στην απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου της Αθήνας, να αποκλείσει και φέτος, για μια ακόμη φορά, τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών με αναπηρία που χρησιμοποιούν αγωνιστικό αμαξίδιο και χειρήλατο αγωνιστικό αμαξίδιο από το συγκεκριμένο Διεθνή Μαραθώνιο Αγώνα, οι υπεύθυνοι του οποίου θέλουν το κορυφαίο αυτό αθλητικό γεγονός να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Διεθνείς Μαραθωνίους.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι στους ειδικούς κανονισμούς που διέπουν την κορυφαία αυτή Διεθνή διοργάνωση αναφέρεται ότι:

«Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητών με αγωνιστικά ή χειρήλατα αγωνιστικά αμαξίδια. Η Οργανωτική Επιτροπή λόγω της μορφής της διαδρομής, της μεγάλης συμμετοχής δρομέων, των υποδομών – λειτουργιών για την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλαπλών αγώνων την ίδια μέρα, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε ολόκληρη τη μαραθώνια διαδρομή, μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των δρομέων μόνο με τους προαναφερθέντες όρους».

Θα είχε ενδιαφέρον να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου, αναφορικά με το περιεχόμενο του κανονισμού που στοχευμένα αποκλείει αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία που χρησιμοποιούν αμαξίδιο.

Γιατί μπαίνει στην ίδια κατηγορία η συμμετοχή αθλητών και αθλητριών με αγωνιστικά αμαξίδια και με χειρήλατα αγωνιστικά αμαξίδια;  Το αγωνιστικό αμαξίδιο είναι το αντίστοιχο των ποδιών ενός δρομέα χωρίς αναπηρία ενώ το αγωνιστικό χειρήλατο είναι αντίστοιχο του ποδηλάτου.  Η διαφορά ενός αθλητή αγωνιστικού αμαξιδίου από ένα αθλητή χειρήλατου αγωνιστικού αμαξιδίου είναι η αντίστοιχη διαφορά ενός δρομέα και ενός ποδηλάτη και ως εκ τούτου λανθασμένα εντάσσονται στην ίδια κατηγορία.

Οι διαφορές και η διαφορετικότητα των δύο διαφορετικών αυτών αθλημάτων είναι ξεκάθαρη και η απαγόρευση της συμμετοχής αθλητών με αγωνιστικό χειρήλατο αμαξίδιο χρησιμοποιείται από την οργανωτική επιτροπή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας ως πρόφαση για την αδικαιολόγητη απαγόρευση της συμμετοχής αθλητών με αγωνιστικό αμαξίδιο. Αντίστοιχα, το γεγονός ότι επιτρέπεται στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας η συμμετοχή αθλητών με άλλου είδους αναπηρίες, όπως αθλητές με περιορισμό όρασης, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό αθλητών με άλλου είδους αναπηρία.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στην απαγόρευση αθλητών και αθλητριών με χειρήλατο αγωνιστικό αμαξίδιο, επισημαίνουμε ότι πολλοί διεθνείς μαραθώνιοι, με χαρακτηριστικότερο της Βοστώνης δίνουν το δικαίωμα ακόμα και σε αθλητές με αγωνιστικά χειρήλατα να συμμετέχουν στην επίσημη Μαραθώνια διαδρομή, ορίζοντας συγκεκριμένους κανονισμούς έτσι ώστε να μην διαταράσσεται η συμμετοχή και η ασφάλεια των υπολοίπων συμμετεχόντων.  Το παράδειγμα του Μαραθωνίου της Βοστώνης δείχνει ότι όταν υπάρχει βούληση και διάθεση συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία τότε υπάρχει τρόπος να συμμετέχουν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς.

Αποκλείονται οι αθλητές με αναπηρία που χρησιμοποιούν αγωνιστικό αμαξίδιο λόγω της μορφής της διαδρομής.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004, ο Μαραθώνιος διεξήχθη στην ίδια ακριβώς διαδρομή. Οι αθλητές και αθλήτριες με αγωνιστικά αμαξίδια που αγωνίστηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 καταρρίπτουν εμφατικά το επιχείρημα περί  ιδιαιτερότητας της «μορφής της διαδρομής».

Αποκλείονται οι αθλητές με αναπηρία λόγω της μεγάλης συμμετοχής δρομέωντων υποδομών – λειτουργιών για την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλαπλών αγώνων την ίδια μέρα, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε ολόκληρη τη μαραθώνια διαδρομή.

Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ο πιο γνωστός διεθνώς και η αρχαία ιστορία της διαδρομής του αποτέλεσε ορόσημο για την καθιέρωση του αγωνίσματος του Μαραθώνιου.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί Διεθνείς Μαραθώνιοι που συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι  αθλητές και αθλήτριες και στους οποίους διεξάγονται πολλαπλοί παράλληλοι αγώνες και εκδηλώσεις την ίδια ημέρα, οι οργανωτικές επιτροπές των οποίων δεν αποκλείουν τους αθλητές με αναπηρία που χρησιμοποιούν αμαξίδια από το να συμμετάσχουν στον αγώνα τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή αναμένει συγκεκριμένες εξηγήσεις και παράλληλα θέτει στη διάθεση των αρμοδίων την τεχνική επιτροπή της για την επίλυση των τεχνικών δυσκολιών που επικαλείται η Οργανωτική Επιτροπή του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, προκείμενου να αποκλείσει την συμμετοχή αθλητών και αθλητριών με αγωνιστικό αμαξίδιο ή/και χειρήλατο αγωνιστικό αμαξίδιο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά αποκλεισμού αθλητών και αθλητριών με αναπηρία που χρησιμοποιούν αμαξίδιο από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Με καλή πίστη και διάθεση συνεργασίας από την Οργανωτική Επιτροπή του  Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, την επόμενη χρονιά δε θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε πεισματικά και αναίτια όλα αυτά τα χρόνια και η συμμετοχή των αθλητών και αθλητριών με αγωνιστικά αμαξίδια θα προσδώσει στον Μαραθώνιο της Αθήνας το χαρακτηριστικό της πλήρους συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία  που χαρακτηρίζει όλους τους μεγάλους Διεθνώς αναγνωρισμένους Μαραθωνίους του πολιτισμένου κόσμου.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν αποτελεί απλά κορυφαίο αθλητικό γεγονός για την χώρα. Είναι ένα διεθνές αθλητικό γεγονός με πολλαπλούς πολιτισμικούς και άλλους συμβολισμούς που επιδρούν  στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Η διεθνής πραγματικότητα είναι ενάντια σε αναίτιους αποκλεισμούς ανθρώπων με αναπηρία και οι πολιτικές της πλήρους συμπερίληψης τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και αθλητικής ζωής είναι ύψιστης προτεραιότητας, καθώς χαρακτηρίζουν το επίπεδο πολιτισμού των χωρών που τις εφαρμόζουν.

Πηγή: Ελληνική Παραολυμιακή Επιτροπή