Η εστίαση της Ημερίδας είναι στην ανάγκη των ασθενών και των οικογενειών τους για χρήση σύγχρονων τεχνολογιών προκειμένου να έχουν καλύτερη στήριξη. Η υβριδική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Η εκδήλωση θα φιλοξενήσει σημαντικούς επιστήμονες όπως η ψυχίατρος κ. Στέλλα Σταθουλοπούλου η οποία θα αναφερθεί σε εισήγηση με θέμα Αυτισμός σε ενήλικες και εφαρμογές της τεχνολογίας.
Η κ. Ξένια Μπαλλή, Γραμματέας της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Καστοριάς, θα αναλύσει την σχέση των ατόμων με αυτισμό με την τεχνολογία η οποία είναι μια αμφίδρομη σχέση.
Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Κουμπούρος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικης Αττικης θα αναφερθεί σε βοηθήματα ανάγνωσης για την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αυτισμό.
Η κ. Ειρήνη Κλάδου, Πρόεδρος συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, και ο κ. Παύλος Μελισσινός, Διευθυντής Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, θα αναφερθούν στο σημαντικό ζήτημα της εργασιακής ένταξης ενηλίκων με αυτισμο αλλά και την εκπαίδευσή τους σε σύγχρονες τεχνολογίες.
Ακόμη, η κ. Νέφη Χαραλάμπους Darden, Autism Specialist, θα παρουσιάσει την εισήγηση με όνομα, Αυτισμός, Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και Υποστηρικτική Τεχνολογία. Η κ. Σοφία Νικολάου, Ειδική Παιδαγωγός και η κ. Ελένη Δρακοπούλου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ, θα αναφερθούν στο Πρόγραμμα Erasmus+ Inclusive Digital Academy (IDA) και συγκεκριμένα στην ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων ενηλίκων με αναπηρία. Επιπλέον, η κ. Αναστασία Βαρσαμοπούλου, Ψυχολόγος, Κοινωνική Θεολόγος και Ειδικευμένη στην Νευροανάπτυξη, θα μιλήσει σχετικά με το θεραπευτικό πρόγραμμα INPP, την αποκατάσταση της ελλιπούς νευρο-ανάπτυξης και των μαθησιακών δυσκολιών του συνδρόμου Άσπεργκερ – Αυτισμού. Τέλος, η κ. Αριάδνη Ντίνου, Κοινωνιολόγος, θα αναφερθεί στo πρόγραμμα εκπαίδευσης IPAT για γονείς παιδιών με Αυτισμό.
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια των προγραμμάτων Care4Autism και ehealth4Autism.