Ένα καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικής βελτίωσης της αστικής κινητικότητας παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 2/12 στον σταθμό του Μετρό Ακρόπολη, με αφορμή και στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Πρόκειται για το App Evelity, την εφαρμογή που καθοδηγεί βήμα προς βήμα επιβάτες με αναπηρία και όχι μόνο, συνδράμοντας στην αυτόνομη και ασφαλή μετακίνησή τους στο Μετρό.
Το Evelity λειτουργεί ως ένα “GPS εσωτερικού χώρου”, σχεδιάζοντας τη βέλτιστη διαδρομή μέσα στον σταθμό και παρέχοντας βήμα προς βήμα οδηγίες. Η εφαρμογή βασίζεται σε ένα πλέγμα συσκευών Bluetooth και ηχητικών φάρων, εξασφαλίζοντας αυτονομία και σιγουριά στους επιβάτες, ιδιαίτερα σε άτομα με οπτική, ακουστική ή κινητική αναπηρία.
Πώς λειτουργεί το App Evelity;
Μια από τις σημαντικές καινοτομίες του Evelity είναι ότι δεν απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο, καθιστώντας το διαθέσιμο σε όλους ανεξάρτητα από την πρόσβαση σε δεδομένα. Αυτό το χαρακτηριστικό διευκολύνει επίσης τουρίστες, ηλικιωμένους, παιδιά που μαθαίνουν να κινούνται ανεξάρτητα, αλλά και άλλες ομάδες που χρειάζονται υποστήριξη.
Στην πράξη, το App λειτουργεί σαν GPS, σχεδιάζοντας τη βέλτιστη διαδρομή εσωτερικού χώρου και παρέχοντας αναλυτικές οδηγίες μετακίνησης σε αυτόν. Σε ένα περίπλοκο περιβάλλον, όπως ένα δίκτυο μετρό, εγκαθίσταται ένα πλέγμα bluetooth συσκευών και ηχητικών φάρων, που επιτρέπει, ειδικότερα στα άτομα με οπτική, ακουστική και κινητική αναπηρία, να ταξιδέψουν ανεξάρτητα, με μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια. Με τον τρόπο αυτό, το App γίνεται βοηθός των επιβατών, που τους συντροφεύει σε όλους τους χώρους του σταθμού.
Ο σταθμός “Ακρόπολη” είναι ο πρώτος στην Ελλάδα όπου εγκαταστάθηκε πιλοτικά το Evelity. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η εφαρμογή θα αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της εμπειρίας μετακίνησης.
Το Evelity δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο, καθώς έχει ήδη εφαρμοστεί σε δίκτυα μετρό στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε σύνθετα κτίρια. Στην Ελλάδα, η εφαρμογή χρησιμοποιείται ήδη στα φανάρια της διασταύρωσης κοντά στη Σχολή Τυφλών ΚΕΑΤ στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη.