Με την υλοποίηση της κάρτας αναπηρίας, που για πρώτη φορά προτάθηκε από την ΕΣΑμεΑ το 1991, παρέχεται η δυνατότητα απεικόνισης των στοιχείων και χαρακτηριστικών του/της κατόχου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Έτσι, μπάινει ένα τέλος στη δημόσια χρήση της γνωμάτευσης της αναπηρίας για πάνω από 500.000 άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας.
Ως προς το Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, που είχε θεσπιστεί το 2010 μαζί με τη νομοθεσία για τα ΚΕΠΑ, θα έχει τεράστια πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα, καθώς σύντομα η χώρα θα διαθέτει στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία τα οποία θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ώστε να σχεδιάσει συγκεκριμένες πολιτικές. Σήμερα, ο μοναδικός φορέας που δίνει στοιχεία είναι το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ που κάνει επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Τι χρειάζεται να γνωρίζετε, με απλά λόγια:
Η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας αφορά ΑμεΑ με άνω του 50% αναπηρία και είναι ήδη διαθέσιμη.
Eκδίδεται μία φορά και δεν ενσωματώνει ευαίσθητα δεδομένα.
Λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο και θα περιλαμβάνει τις προβλεπόμενες παροχές..
Εκτός από έγγραφο με QR code, είναι ήδη διαθέσιμη και στην εφαρμογή Wallet ως ταυτοποιητικό έγγραφο. Σύντομα, θα εκδοθεί και σε πλαστική (φυσική) μορφή.
Τι προσφέρει
Μέσω της Κάρτας Αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους.
Η Κάρτα Αναπηρίας που αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και τη ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο ή πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα.
Η κάρτα εντάσσεται στο νέο ψηφιακό σύστημα εξυπηρέτησης του μισού περίπου εκατομυρίου συμπολιτών μας με αναπηρία. Με βάση τα δεδομένα, οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων υπερβαίνουν τα 174.000 άτομα ενώ οι λήπτες σύνταξης αναπηρίας (το 2022) ανέρχονται σε 287.259 άτομα. [1]
Πώς εκδίδεται η Κάρτα Αναπηρίας;
Κάρτα αναπηρίας μπορούν να εκδώσουν όλα τα άτομα με αναπηρία, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, που έχουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ κατά τον χρόνο έκδοσης της Κάρτας. Απαραίτητη προϋποθέση είναι τα άτμα να είναι καταγεγραμμένα στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία.
Στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία εντάσσονται όλα τα άτομα που διαθέτουν ενεργή πιστοποίηση αναπηρίας, η οποία έχει εκδοθεί από αρμόδια αρχή πιστοποίησης της αναπηρίας κατά υγειονομική κρίση στη χώρα. Η τροφοδότηση του Μητρώου διενεργείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό και διαλειτουργικό τρόπο με τα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα των αρχών πιστοποίησης. Ως εκ τούτου, σε πρώτη φάση, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο είναι μόνο τα άτομα που έχουν ενεργή πιστοποίηση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
Για την είσοδο στο Μητρώο από την πύλη https://epan.gov.gr/mitroo_anapirias θα χρειαστούν:
- προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και
- ΑΜΚΑ.
Εφόσον το άτομο έχει εγγραφεί στο Ψηφιακό Μητρώο ΑμεΑ μπορεί να εκδοθεί η κάρτα αναπηρίας του.
Που;
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://karta.epan.gov.gr.
Για την είσοδο στο σύστημα θα χρειαστούν:
- προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet,
- ΑΦΜ/ΑΜΚΑ και
- μια φωτογραφία.
Αναλυτικά τα βήματά σας:
- Επιλέξτε το σημείο "Ξεκινήστε εδώ". Η πρόσβαση στην υπηρεσία πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών TaxisNet.
- Επιλέξτε "Σύνδεση και Αποστολή".
- Πατήστε "Συνέχεια".
- Στην επόμενη σελίδα επιλέξτε:
- "Αίτηση για έκδοση κάρτας / Η κάρτα μου" για έκδοση κάρτας,
- "Οι παροχές μου" όπου εντός αυτής της σελίδας προβάλλονται οι παροχές που σας αντιστοιχούν και
- "Τα Στοιχεία επικοινωνίας μου" όπου μπορείτε να προσθέσετε στοιχεία επικοινωνίας, αριθμό τηλεφώνου και Ε-mail. Εφόσον παρατεθούν εμφανίζονται και εντός της ενότητας "Έκδοση Κάρτας Αναπηρίας". Η συμπλήρωση των πεδίων καταχώρησης αριθμού τηλεφώνου και E-mail είναι προαιρετική.
- Έπειτα εμφανίζεται η δυνατότητα αίτησης κάρτας αναπηρίας αλλά και η διαδικασία για την έκδοσή της.
- Πατήστε "Έκδοση Κάρτας".
Πώς εκτυπώνω την κάρτα;
Κατά την επιλογή του σημείου "Έκδοση Κάρτας Αναπηρίας" θα μεταφερθείτε στη σελίδα όπου έχετε τη δυνατότητα να προβάλετε πλήρως τα στοιχεία της κάρτας και η διαδικασία ολοκληρώνεται. Μπορείτε επίσης να προχωρήσετε στην εκτύπωση ενός εγγράφου όπου θα προβάλλονται όλα τα στοιχεία της κάρτας μέσω της επιλογής "Λήψη Κάρτας (PDF)". Η παρακάτω προβολή είναι και το περιεχόμενο της ενότητας "Η κάρτα μου" κατόπιν της ολοκλήρωσης της αίτησης.
Πώς αλλάζω στοιχεία στην κάρτα;
Σε περίπτωση που τα στοιχεία της Κάρτας Αναπηρίας μεταβληθούν, μπορείτε να επιλέξετε το σημείο "Επικαιροποίηση στοιχείων Κάρτας" ώστε να αντληθούν τα νέα στοιχεία. Θα πρέπει να επιλεγεί το σημείο "Ναι" και η διαδικασία της έκδοσης συνεχίζει από το βήμα με αριθμό 6.
Πώς βλέπω τις παροχές του κατόχου της κάρτας;
Εντός της ενότητας "Οι Παροχές μου" εμφανίζονται οι εκάστοτε παροχές που αφορούν στο αντίστοιχο είδος αναπηρίας.
Υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης κάρτας για το παιδί μου;
Ναι, η διαδικασία είναι η ίδια για κάθε ανήλικο ή συμπαραστατούμενο τέκνο. Θα πρέπει να έχει πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ, ΑΦΜ, κωδικούς taxisnet, και μια φωτογραφία.
Είναι υποχρεωτική η έκδοση κάρτας;
Όχι, ωστόσο θα ήταν καλό να εκδοθεί καθώς με την επίδειξη της οι κάτοχοι μπορούν να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης αλλά και να την χρησιμοποιούν ως δικαιολογητικό για τα αναγραφόμενα σε αυτή δεδομένα.
Πότε λήγει η κάρτα αναπηρίας;
- Για ανήλικους : πέντε χρόνια μετά την έκδοσή της και όχι πέραν της ημερομηνίας ενηλικίωσης
- Για όσους διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας με ισχύ εφ’ όρου ζωής, δέκα χρόνια από την έκδοσή της
- Για όσους διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας με ισχύ έως ένα έτος, κατά την λήξη της πιστοποίησης
- Για κάθε άλλη περίπτωση, έξι μήνες μετά την λήξη της πιστοποίησης
Αν έχω περισσότερες απορίες;
- Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο 1555, τον ενιαίο, αριθμό εξυπηρέτησης πολιτών για εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά θέματα. Λειτουργεί 24/7 χωρίς χρέωση.
- Για αναλυτικότερες πληροφορίες σε συνδυασμό με εικόνες, ως προς τα βήματα για την έκδοση της κάρτας αναπηρίας, δείτε εδώ.
Το παρόν άρθρο συντάχθηκε στις 22/11/2022 και επικαιροποιήθηκε στον Οδηγο υπηρεσιών
PRONOISE.ORG
στις 5/11/2023.
Throwback!
Μπορείτε να δείτε εδώ1 μία πρώτη υλοποίηση της Κάρτα Αναπηρίας ή Κάρτας Λειτουργικότητας, όπου ονομάστηκε αρχικά, με βάση το νέο σύστημα Ταξινόμησης και Αξιολόγησης της Αναπηρίας από το Υπουργείο Υγείας από το (όχι πολύ) μακρινό 2011.
[1] Πηγή: Χαρτογράφηση Τομέα Αναπηρίας από το NOESI.gr — 2022.