Περιγραφή
Κείμενο

Το λογότυπο του Συλλόγου είναι το δέντρο που συμβολίζει την ζωή. Η ποικιλία των φύλλων και των καρπών στα κλαδιά τονίζει τη μοναδικότητα των ατόμων στην κοινωνία γενικότερα. Οι ρίζες συμβολίζουν ότι η καταγωγή όλων των ανθρώπων είναι κοινή και αποτελούμαστε όλοι από τα ίδια στοιχεία. Είναι ένα θαύμα της φύσης ο αιώνιος αυτός κύκλος δημιουργίας που ξεκινά από τα σπλάχνα της γης μέχρι που πάνω στα κλαδιά θα ενσαρκωθούν οι καρποί οι οποίοι είναι και μοναδικοί μεταξύ τους.

Το λογοπαίγιο (ΑξίΖΩ) συμβολίζει την αξιοπρέπεια  και την σημαντικότητα των ατόμων ΑμεΑ, καθώς επίσης και το σεβασμό που αξίζουν από εμάς. Επίσης, δίνεται έμφαση και στα ίσα δικαιώματα που έχουν όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι στον κόσμο.

Υπηρεσίες — Δράσεις

Κείμενο

O Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης "Άγιοι Θεόδωροι" ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1981 από γονείς Ατόμων με Αναπηρίες νοητικής υστέρησης και ευαισθητοποιημένους πολίτες του Ν. Ροδόπης.

Είναι Φιλανθρωπικός Σύλλογος ενταγμένος στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και, ειδικότερα, στο Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας, πιστοποιημένος ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.

Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Σ.ΑμεΑ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ) και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ). Είναι μέλος του European Association for Service Providers for people with Disabilities (EASPD) και συμμετέχει στην μετοχική σύνθεση της Αναπτυξιακής Ροδόπης - Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας Ο.Τ.Α.

Απαριθμεί πάνω από 300 μέλη και αναγνωρίζεται ως ο πλέον βασικός Σύλλογος παροχής υπηρεσιών στην Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) Ροδόπης, σε ενήλικα και ανήλικα ΑμεΑ με νοητική αναπηρία. Καθημερινά, εξυπηρετεί περισσότερα από πενήντα (50) ενήλικα και ανήλικα άτομα με βαριά νοητική αναπηρία (σύνδρομο Down, διάχυτη νοητική αναπτυξιακή διαταραχή, αυτισμό κ.λπ.), συνεχώς αυξανόμενα, λόγω των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Συνεργάζεται στενά με το Σ.Ε.Φ.Α.Α, και το Τμήμα Κοινωνικής και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης, τα Κ.Ε.Κ. Κομοτηνής, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στα πλαίσια δε αυτής τους της συνεργασίας, φοιτητές και σπουδαστές των φορέων αυτών πραγματοποιούν στο Κ.Δ.Η.Φ. του Συλλόγου την πρακτική τους εξάσκηση και διεξάγουν έρευνες στα αντικείμενα των μαθημάτων και της ειδίκευσής τους. Επίσης, συνεργάζεται με το Δήμο Κομοτηνής, την αρμόδια Δ/νση της Π.Α.Μ.Θ., το Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής, τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Υφαντών, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και ομάδες του Νομού Ροδόπης και άλλα Κέντρα διημέρευσης και φροντίδας ΑμεΑ.

Από τους σημαντικότερους σκοπούς του Συλλόγου είναι η αρωγή και συμπαράσταση - με κάθε τρόπο και μέσο - σε ΑμεΑ με νοητική αναπηρία του Ν. Ροδόπης σε όλους τους τομείς της ζωής τους και η κοινωνική ενσωμάτωση και αλληλοαποδοχή τους, προκειμένου να λειτουργήσουν κάποια στιγμή - κατά το δυνατόν - ως αυτοεξυπηρετούμενα και ισότιμα μέλη στο κοινωνικό σύνολο.

Διοικητικό Συμβούλιο

Κείμενο

Διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τρία χρόνια. To Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από την Πρόεδρο, την Αντιπρόεδρο, το Γραμματέα, τον Ταμία και πέντε μέλη. Από τα εννέα μέλη του ΔΣ, τα επτά είναι γονείς και κηδεμόνες ΑμεΑ. Μετά την τελευταία εκλογική διαδικασία η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι:

  • Πρόεδρος: Λιβεριάδου Αναστασία (Συνταξιούχος, Δημοτική Σύμβουλος)
  • Αντιπρόεδρος: Ποιμενίδης Ηλίας (Οικονομολόγος)
  • Γεν. Γραμματέας: Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος (Νομικός)
  • Ταμία: Ποιμενίδης Δημήτριος (Οικονομολόγος)
  • Μέλη
    • Κισκινίδου Μαρία
    • Σαββάτου Μαρία (Οικιακά)
    • Εξακοΐδου Ευγενία
    • Κούτρας Σπύρος (Δημόσιος Υπάλληλος)
    • Σολκίδης Δημήτριος (Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος)

Δομές

Κείμενο

Το πρώτο διάστημα, μετά την ίδρυσή του, ο Σύλλογος λειτουργούσε μόνο απογευματινές ώρες ως Συμβουλευτικός Σταθμός και στεγαζόταν σε μία μονοκατοικία, που του είχε παραχωρηθεί στο συνοικισμό του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Κεφαλαιώδους σημασίας στόχος και επιδίωξη του Συλλόγου, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, ήταν η δημιουργία και λειτουργία ενός ιδιόκτητου Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) Α.μεΑ., όπου θα αναπτύσσονται καθημερινά οι δημιουργικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ΑμεΑ, και Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) – Διαμερίσματα Α.μεΑ. Νοητικής Υστέρησης στην πόλη της Κομοτηνής και στη Θράκη, η οποία θα είναι ανοιχτή στην κοινωνία και θα καλύπτει τις ανάγκες παραμονής τους σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους, ιδιαίτερα δε εκείνων των Α.μεΑ., που έχουν στερηθεί τους φυσικούς γονείς τους ή έχουν καταστεί υπερήλικα.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις δομές του Συλλόγου:

Αξίζω - Σ.Υ.Δ.

Αξίζω - Κ.Δ.Η.Φ.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του παρόχου

Επικοινωνία

​Αγρόκτημα Υφαντών 0, 691 00 Κομοτηνή
Κοινωνικά δίκτυα

Χάρτης

Χάρτης
Οδηγίες