Το κτήριο είναι ιδιόκτητο, ισόγειο, συνολικού εμβαδού 670 τ.μ. όπου λειτουργούν όλες οι μονάδες εκπαίδευσης και αγωγής, τα γραφεία διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού, κοινόχρηστοι χώροι, χώροι των υποστηρικτικών ενεργειών, βοηθητικοί χώροι κ.λ.π. Στη Κέντρο υπάρχει η δυνατότητα ένταξης έως και πενήντα (50) ατόμων με αναπηρία.
Υπηρεσίες — Δράσεις
Τα προγράμματα που εφαρμόζονται στο «Κέντρο» στο σύνολο τους, είναι:
- Διάγνωση – Συμβουλευτική
- Ομαδική & Ατομική Κοινωνική Στήριξη
- Αυτοεξυπηρέτηση
- Κοινωνικοποίηση
- Ομαδοποίηση
- Ανάπτυξη Αδράς και Λεπτής Μυοκινητικής
- Προσληπτική Διεργασία
- Διεργασία Σκέψης
- Δυναμική Παιγνιδιού
- Κοινωνική Επαφή – Σχέσεις
- Κοινωνική Αγωγή
- Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων – ικανοτήτων μέσω του συστήματος Social Skills Development
- Οικολογική Αγωγή
- Κυκλοφοριακή Αγωγή
- Μαγειρική
- Δημιουργική Απασχόληση
- Ημιαυτόνομη Διαβίωση
Αναλυτικά, λειτουργούν τα εξής βασικά προγράμματα:
- Παιδαγωγικό Πρόγραμμα: H ανάπτυξη και καλλιέργεια των δυνατοτήτων των ατόμων στα πλαίσια της νοημοσύνης των, μέσα από το πολύπλευρο σύστημα της Ειδικής Διαπαιδαγώγησης. Πρότυπο πρόγραμμα Αγωγής, δομημένο στις αρχές της συμπεριφορικής θεραπείας.
- Πρόγραμμα της Δημιουργικής Απασχόλησης: Είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξήσει τις δυνατότητας του ΑμεΑ, ακολουθώντας μία μεθοδολογία με συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και ατομικά δελτία επίδοσης.
- Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής: Τέθηκε σε λειτουργία του 2002, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και της Λέσχης Lions Ηρακλείου.
Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής εκτάσεως 6 στρεμμάτων, έχει χαρακτηρισθεί ως εξειδικευμένο, πληρώντας όλες τις – από ειδική μελέτη – προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές. Στα πλαίσια λειτουργίας του πάρκου, άτομα με αναπηρία εκπαιδεύονται στην κυκλοφοριακή αγωγή με την χρήση του κόμβου με όλες τις προδιαγραφές και φωτεινής σήμανσης, αλλά και οδήγηση, με την χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και μηχανών, τα οποία με την σειρά τους εκπαιδεύουν παιδιά των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του Ηρακλείου, του Νομού του, αλλά και της Κρήτης γενικότερα
Αποτελεί δε, το καταληκτικό στάδιο ενός ευρύτερου εκπαιδευτικού τομέα, όπου ο εκπαιδευόμενος πριν την πρακτική του στο πάρκο, με την χρήση ειδικού εκπαιδευτικού εγχειριδίου, της νέας τεχνολογίας (πρόγραμμα Η/Υ) και θεωρητικής εκπαίδευσης από στέλεχος του «Κέντρου», εντάσσεται σε ένα εκπαιδευτικό θεωρητικό μοντέλο.
Το έτος 2003, το Κέντρο εκπόνησε και εξέδωσε το φυλλάδιο κυκλοφοριακής αγωγής «Ας μάθουμε μαζί να κυκλοφορούμε» με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης σε 40.000 αντίτυπα, που διανεμήθηκαν σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Κρήτης.
Η μεταφορά των εκπαιδευομένων από το Ηράκλειο προς το ΚΔΗΦ και το αντίστροφο, πραγματοποιείται με ιδιόκτητα μέσα (λεωφορείο 45 θέσεων και minivan 9 θέσεων). Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οικογενειών και των ΑμεΑ, υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα δρομολογίων, με την δυνατότητα αναδιαμόρφωσης σε περίπτωση νέας ένταξης στο πρόγραμμα.
Άμεσοι στόχοι.
Άμεσο στόχο για το επόμενο διάστημα, αποτελεί η δημιουργία δομής ξενώνων φιλοξενίας για βραχύ διάστημα και Οικοτροφείο για τις εργάσιμες ημέρες, για ένταξη ΑμεΑ εκπαιδευομένων στο Κέντρο προερχόμενων από την ενδοχώρα (του Νομού Ηρακλείου), αλλά και εκτάκτως ή σε τακτά βραχέα διαστήματα ΑμεΑ εκπαιδευομένων γενικότερα, όταν χρειαστεί.
Το διώροφο ιδιόκτητο κτήριο συνολικού εμβαδού 1.370 τ.μ. είναι υπό αναμόρφωση. Δημιουργούνται ειδικές εγκαταστάσεις δυνατότητος εξυπηρέτησης έως και 30 ΑμεΑ και του προβλεπομένου προσωπικού, με όλους τους από μελέτη προβλεπόμενους χώρους (κοινόχρηστους χώρους, γραφεία, εστιατόριο, μαγειρείο, ειδικό ανελκυστήρα, συνεδριακή αίθουσα, χώροι απασχόλησης, βοηθητικοί χώροι) και με όλες τις ειδικές τεχνικές προδιαγραφές.