Υπηρεσίες — Δράσεις
Πρώιμη παρέμβαση για παιδιά με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες.
Το Πρόγραμμα για την πρώιμη παρέμβαση της Αμυμώνης αφορά παιδιά με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες από τη γέννησή τους έως τη σχολική ηλικία. Βασίζεται σε ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που λαμβάνει χώρο κυρίως στο σπίτι των παιδιών. Το πρόραμμα έχει λάβει την αμέριστη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος.
"Πολίχνη": Ξενώνας με πρόγραμμα εκπαίδευσης στην υποστηριζόμενη διαβίωση.
Ο Ξενώνας "Πολίχνη" λειτουργεί από το Μάρτιο του 1996. Στεγάζεται σε κατοικία που λειτουργεί ως Ξενώνας, στο κέντρο του Χαλανδρίου. Λειτουργεί από Πέμπτη έως Κυριακή με πέντε εκπαιδευόμενους και πέντε εκπαιδευτές. Είναι πρόγραμμα εκπαίδευσης στην αυτόνομη διαβίωση, για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Στόχο έχει τα άτομα αυτά να αναπτύξουν δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης. Στο ακίνητο όπου λειτουργεί ο Ξενώνας έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις που καθιστούν ικανή την προσβασιμότητα και λειτουργικότητα του για τα άτομα του συγκεκριμένου πληθυσμού, όπως ράμπα, πυκτογράμματα, σημάδια προσανατολισμού στον χώρο, χρήση διαφορετικών υλικών και χρωματικών αντιθέσεων.
"Ίριδα": Κέντρο διημέρευσης και απασχόλησης ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.
Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας "Ίριδα" εξυπηρετεί σαράντα (40) ανηλίκους και ενήλικους, ηλικίας 6 – 45 ετών, με μερική ή ολική απώλεια όρασης και πολλαπλές αναπηρίες. Σκοπός του Κέντρου είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων καθημερινής ζωής. Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι: η αξιοποίηση του έμφυτου γνωστικού δυναμικού των εκπαιδευόμενων, η αυτοεξυπηρέτηση, η κινητικότητα και ο προσανατολισμός στον περιβάλλοντα χώρο, η εκμάθηση κοινωνικών κανόνων συμπεριφοράς. Το Κέντρο βρίσκεται στο Ελληνικό. και λειτουργεί καθημερινά 08.00 – 15.00.
"Λίλιαν Βουδούρη": Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
Πρόκειται για ένα σπίτι ειδικά δομημένο για τη στέγαση, εφ’ όρου ζωής, ανθρώπων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Λειτουργεί από το 2012 και φιλοξενεί επτά (7) άτομα. Την αγορά του οικήματος και μέρος της ανακαίνισης εξασφάλισε το Ίδρυμα "Λίλιαν Βουδούρη", το οποίο αποτελεί και μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο δώρο στην ιστορία της Αμυμώνης. Τα λειτουργικά έξοδα για τα τρία πρώτα χρόνια ήταν εξασφαλισμένα μέσω Προγράμματος ΕΣΠΑ.
Πώς πήρε το όνομά της η "Αμυμώνη";
Κατά την Ελληνική Μυθολογία, η Αμυμώνη ήταν η κόρη του Δαναού και της Ευρώπης, που τράβηξε με την προτροπή του Ποσειδώνα την τρίαινά του από έναν βράχο, από όπου ξεπήδησε άφθονο νερό, μία πηγή που δε στέρευε ποτέ!
Σύντομο ιστορικό του Συλλόγου
- Το 2006, ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη παράρτημα του Συλλόγου με στόχο την ανάπτυξη της παροχής υπηρεσιών στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα το Παράρτημα τελεί υπό τη διεύθυνση ξεχωριστού Συλλόγου, που δεν σχετίζεται πλέον με την "Αμωμύνη" και έχει λάβει την επωνυμία "Συζωή".
- Το 1995, η "Αμυμώνη" συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση του Κέντρου "Επικοινωνία", του μοναδικού στην Ελλάδα μεικτού Κέντρου Διημέρευσης ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, που ωστόσο σταμάτησε τη λειτουργία του το 2006.
- Το 1996, συνέβαλε καθοριστικά στο ξεκίνημα της "Πολίχνης", ενός προγράμματος εκπαίδευσης στην αυτόνομη διαβίωση. Η "Πολίχνη" στεγάζεται στο κέντρο του Χαλανδρίου.
- Σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς συνέβαλε στην καταγραφή στοιχείων για τα άτομα με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες σε πανελλήνια κλίμακα.
Η Αμυμώνη παραμένει ο μόνος πανελλήνιος φορέας που εκπαιδεύει παιδιά και ενήλικες με οπτική αναπηρία και σύνθετες πολλαπλές αναπηρίες. Όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τα τέσσερα προγράμματα που λειτουργεί (βλ. παραπάνω), έχει φροντίσει, υποστηρίξει και εκπαιδεύσει πάνω από 480 άτομα, αλλά παράλληλα έχει καθοδηγήσει με κάθε τρόπο τις οικογένειές τους.