Το ΚΔΗΦ "Αργώ" απευθύνεται — κατά κύριο λόγο και προτεραιότητα — σε οικογένειες Ελλήνων Ναυτικών, που έχουν άτομα με:
- Νοητική Υστέρηση
- Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ΔΑΔ / Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος ΔΑΦ
- Συνοδές Αναπηρίες
Τα προστατευμένα εργαστήρια που λειτουργούν στο ΚΔΗΦ σκοπεύουν στα ακόλουθα:
- Βελτίωση της αυτοεκτίμησης, αφού το άτομο αισθάνεται παραγωγικό και χρήσιμο.
- Κοινωνικοποίηση και ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος και της συνεργατικότητας των μελών.
- Ανάπτυξη - δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων.
- Οικονομικό όφελος από την πώληση των παραγόμενων προϊόντων.
Σήμερα στο Κέντρο λειτουργούν δύο Προστατευμένα Εργαστήρια, το Ξυλουργείο και το Εργαστήριο Γενικής Χειροτεχνείας, στα οποία είναι ενταγμένοι συνολικά είκοσι (20) νεαρά άτομα, με μέτρια και ελαφριά νοητική αναπηρία (υστέρηση, με την υποστήριξη τεσσάρων (4) εκπαιδευτών.
Τα εργαστήρια είναι ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε από πολύ νωρίς για τους ανθρώπους με νοητική αναπηρία ή με ψυχιατρικές διαταραχές. Μέσα από τα εργαστήρια επιδιωκόταν η «εργασιοθεραπεία», δηλαδή η θεραπεία – αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών δια μέσου της εργασίας και της σωματικής κόπωσης που αυτή επιφέρει. Για τον λόγο αυτό και τα πρώτα εργαστήρια ήταν Ξυλουργεία, εργαστήρια Πηλού κ.α.
Τα Εργαστήρια του "Αργώ" δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 1999 – 2001, όταν και υλοποιήθηκαν δύο προγράμματα Κατάρτισης ΑμεΑ στα πλαίσια του Β’ ΚΠΣ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνικός Αποκλεισμός από την Εργασία" και τη δράση Horizon.
Και τα δύο εργαστήρια δραστηριοποιούνται στην παραγωγή χρηστικών αντικειμένων, τα οποία πωλούνται σε bazaar ενώ γίνεται και προσπάθεια προώθησής τους στα τοπικά καταστήματα. Τα έσοδα διανέμονται μηνιαία στους εκπαιδευόμενους ως εκπαιδευτική αμοιβή με σκοπό οι ωφελούμενοι:
- να αποκτήσουν επιπλέον κίνητρο και να μειωθούν εκδηλώσεις κόπωσης και απώλειας ενδιαφέροντος από την πολυετή παρουσία τους στο χώρο,
- την προσωπική ωρίμανση αφού τα μέλη αισθάνονται και αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι,
- την απόκτηση εργασιακών συνηθειών και βασικών εργασιακών συμπεριφορών.
Μελλοντικό μέλημα του Σωματείου είναι η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαστηρίων και η συχνότερη τροφοδότηση με προϊόντα των καταστημάτων της περιοχής. Επίσης, η προώθηση στην ελεύθερη αγορά εργασίας των εκπαιδευόμενων για τους οποίου διαπιστώνεται ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον.
Εργαστήριο χειροτεχνίας
Η σύνθεση του τμήματος είναι άτομα ηλικίας από 20 ετών και πάνω με νοητικές και αναπτυξιακές διαταραχές. Το τμήμα δημιουργήθηκε κατά την υλοποίηση προγράμματος προεπαγγελματικής κατάρτισης την περίοδο 1999 – 2001, όπου οι νέοι/ες εκπαιδεύτηκαν στην κατασκευή απλών μουσικών οργάνων (κρουστών).
Σήμερα, η λειτουργία του τμήματος στηρίζεται σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, χειροτεχνία και διάφορες κατασκευές διατηρώντας παράλληλα το χαρακτήρα του Προστατευμένου Εργαστηρίου.
Πραγματοποιούνται κατασκευές από τους εκπαιδευόμενους, βασισμένες στις επιθυμίες και τις δεξιότητές τους, καθώς επίσης και εξατομικευμένα προγράμματα μαθησιακού τύπου, αναλόγως το γνωστικό και μαθησιακό επίπεδο. Κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους τα μέλη του τμήματος συμμετέχουν στις ετοιμασίες των προϊόντων που διατίθενται στις εορτο-αγορές (bazaar) του Σωματείου, όπως επίσης ενδέχεται να συμμετέχουν και στην διεκπεραίωση παραγγελιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Ξυλουργείο
Στο τμήμα παρακολουθούν ενήλικες με νοητική αναπηρία που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και να απασχοληθούν σε ένα προστατευμένο εργασιακό περιβάλλον.
Το εργαστήριο παράγει ξύλινα προϊόντα, είδη δώρου, τα οποία και διατίθενται προς πώληση κυρίως μέσω μπαζάρ, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να προωθούνται και στα καταστήματα της περιοχής.Τα έσοδα των πωλήσεων μοιράζονται στους εκπαιδευόμενους ως εκπαιδευτική αμοιβή με στόχο:
- την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των νέων και κατά συνέπεια την καθυστέρηση εμφάνισης στοιχείων κόπωσης από την πολυετή παρακολούθηση.
- την αφομοίωση εργασιακών συνηθειών και συμπεριφορών
- την τόνωση της αυτοπεποίθησης.
- Τη συναισθηματική ωρίμανση.
Παράλληλες δραστηριότητες
Παράλληλα με τα Εργαστήροι, οι ωφελούμενοι συμμετέχουν και σε εκπαιδευτικά προγράμματα άλλου χαρακτήρα, για τον εμπλουτισμό της καθημερινότητας, την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, τη απόκτηση νέων ενδιαφερόντων.
- Βελτίωση δεξιοτήτων γραφής και ανάγνωσης.
- Εξοικείωση και χρήση Η/Υ
- Άθληση.
- Δραστηριότητες κοινωνικών δεξιοτήτων.