Υπηρεσίες — Δράσεις
Τα προγράμματα λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, τα γνωστικά προγράμματα, η ανάπτυξη του λόγου, η επικοινωνία, η κοινωνικοποίηση κτλ. σχεδιάζονται και εφαρμόζονται βάσει των φυσικών αρχών καθορισμού της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως έχουν προκύψει από πειραματικές & κλινικές μελέτες.
Στο φορέα υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα για ωριαίες ατομικές συνεδρίες σε παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς ανεξαρτήτως διάγνωσης. Η διαχείρηση των κοινωνικά ανεπιθύμητων μορφών συμπεριφοράς και η ανάπτυξη κοινωνικά επιθυμητών μορφών συμπεριφοράς αλλά και η μάθηση αφορούν γενικά όλα τα παιδιά και τους εφήβους είτε αυτοί ανήκουν στο πληθυσμό τυπικής ανάπτυξης, είτε σε πληθυσμούς με Διάχυτες Αναπτυξικές Διαταραχές.
Πιστοποιήσεις
Είναι φορέας πιστοποιημενος από το Υπουργείο Υγείας (Υ.Υ.), το ειδικό Μητρώο Μ.Κ.Ο., το Γενικό Μητρώο Μ.Κ.Ο. και τη Νομαρχία Αθηνών.
Υπεύθυνη του Κέντρου είναι η κ. Δελεφέ Λυγερή Λυδία.
ABA (Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς)
Το πρόγραμμα ΑΒΑ υλοποιήθηκε από τον Δρ. Άιβαρ Λόβας (Dr. Ivar Lovaas), στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) των ΗΠΑ. Αποτελεί μία ευρέως διαδεδομένη παρέμβαση σε παιδιά με αυτισμό, κατά βάση, πρώιμη (ξεκινά πριν την σχολική ηλικία) και εντατική (έως και σαράντα ώρες εβδομαδιαίως). Η ονομασία του προγράμματος προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Applied Behavioural Analysis που μεταφράζεται στα ελληνικά ως Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς, προφέρεται δε Άμπα ή Έι Μπι Έι.
Κατά πολλούς μελετητές, το ABA του Lovaas αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα παρέμβασης στον αυτισμό. Γνωστό και ως Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς, το πρόγραμμα ξεκίνησε από τον Lovaas το 1970, ο οποίος εφάρμοσε στις Η.Π.Α. το "Young Autistic Project" (μτφ. Πρόγραμμα Νεαρών Αυτιστικών). Επρόκειτο για ένα δομημένο πρόγραμμα συμπεριφοράς, που εφαρμόστηκε αρχικά σε μια ομάδα ιδρυματοποιημένων παιδιών με αυτισμό, με βασικό στόχο να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα των συμπεριφοριστικών μεθόδων στην αντιμετώπιση του αυτισμού.(1) Εν συνεχεία, το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε μικρότερα παιδιά, σε κατ’ οίκον παρέμβαση και με την ενεργό συμμετοχή των γονέων.
(1) Τη δεκαετία του ‘70, το πρόγραμμα ΑΒΑ δέχτηκε έντονη κριτική από ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας, που υπερασπίζονταν την Ψυχοδυναμική προσέγγιση.
Αρχικά, το πρόγραμμα είναι αυστηρά ατομικό (ένας / έναν — μαθητής / θεραπευτής) και στοχεύει στη γενίκευση των γνώσεων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι γονείς ενώ, αργότερα, συνεχίζεται και στο σχολείο.
Πολύ συχνά, η αρχική εκπαίδευση στο πρόγραμμα γίνεται σε κάποιον χώρο κοντά στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού (πιθανώς στο δωμάτιο του παιδιού), εφόσον έχει δομηθεί κατάλληλα, ή σε εξειδικευμένο πλαίσιο — με διάρκεια από 10 έως και περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα.
Το πρόγραμμα ξεκινά από την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων λόγου και αυτοεξυπηρέτησης και στη συνέχεια διδάσκονται σταδιακά μη λεκτικές και λεκτικές δεξιότητες μίμησης και η εδραίωση της απαρχής της ενασχόλησης με παιχνίδια. Για να είναι αποτελεσματικό το πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να εμπλέκονται όλα τα άτομα που εργάζονται με το παιδί.
Μάθετε περισσότερα από τον Οδηγό παρεμβάσεων του NOESI.gr.