Περιγραφή

Υπηρεσίες — Δράσεις

Κείμενο

Σκοπός του ιδρύματος είναι η μέριμνα και η εκπαίδευση γενικά των ατόμων, τα οποία επελέγησαν από την αρμόδια Επιτροπή για να φιλοξενηθούν στον χώρο του. Όσα από τα παιδιά έχουν παρακολουθήσει ειδικό σχολείο γίνεται συντήρηση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους και στα υπόλοιπα παιδιά διδάσκεται βασική ανάγνωση, γραφή, καθώς και χρήσιμες δεξιότητες για τις καθημερινές τους συναλλαγές. 

Λειτουργούν τρία προγράμματα με σκοπό την εκπαίδευση, τη μάθηση και τη βελτίωσή τους: 

Α. Το εργαστηριακό πρόγραμμα: Περιλαμβάνει εργαστήρια κεραμικής, υφαντικής, ζωγραφικής σε ύφασμα, σε γυαλί, κατασκευές με χάντρες κλπ. 

Β. Το πρόγραμμα αυτοσυντήρησης και αυτοεξυπηρέτησης: Από το Ίδρυμα αναφέρεται ως το σημαντικότερο όλων, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν να εκτελούν καθημερινές ωφέλιμες εργασίες, όπως μαγείρεμα, πλύσιμο πιάτων, μπάνιο, καθαριότητα χώρου κλπ. 

Γ. Το πρόγραμμα κοινωνικοποίησης: Με σκοπό την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και όχι τον αποκλεισμό τους, διοργανώνοντας εκδρομές, συμμετοχή σε εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο κλπ Εκτός από τα εργαστήρια πραγματοποιούνται και άλλες δραστηριότητες, όπως οι αθλητικές με εξαιρετική παρουσία στην Ειδική Ολυμπιάδα, χορωδία, ποιητικά αφιερώματα και άλλες ποικίλες εκδηλώσεις. 

Χρηματοδότηση

Τα λειτουργικά έξοδα του Ιδρύματος έχει αναλάβει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι δωρεές φιλάνθρωπων, χωρίς την οικονομική συμβολή των οικογενειών ή των ασφαλιστικών ταμείων των ωφελουμένων ατόμων.

(*) Λόγω της παλαιότητας του κτιρίου επί της οδού Λυκαβηττού 16 στην Άνοιξη Αττικής, κρίθηκε αναγκαία η ανακαίνισή του και η προσωρινή μεταστέγασή του στην οδό Χρυσανθέμων 27 στον ίδιο Δήμο και σε μισθωμένο οίκημα.

Γνωρίζεις ότι...

Κείμενο

Η Αγία Δάμαρις είναι η πρώτη Αθηναία, που μαζί με τον άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη πίστεψαν στο κήρυγμα του αποστόλου Παύλου. Το όνομα της δεν είναι ελληνικό, αλλά εξελληνισμένος τύπος του ιουδαϊκού ονόματος "Θαμάρ", που σημαίνει ότι δεν ήτανε Ελληνίδα αλλά κάποια Ιουδαία μέτοικος στην Αθήνα.

Ήταν γυναίκα από ευγενή οικογένεια και με υψηλή κοινωνική θέση, είχε και ανάλογα πνευματικά ενδιαφέροντα. Το όνομά της αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων: "Τινές δε άνδρες κολληθέντες αυτώ επίστευσαν, εν οις και Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και γυνή ονόματι Δάμαρις και έτεροι συν αυτοίς" (Πράξ. 17,34). Το γεγονός ότι αναφέρεται ονομαστικά από τον Ευαγγελιστή Λουκά στις Πράξεις του υποδεικνύει ότι πρόκειται για αξιόλογη προσωπικότητα.

Όταν ο Απόστολος Παύλος, ύστερα από τη Βέροια, επισκέφτηκε την Αθήνα το 52 μ.Χ., είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να συνδεθεί πνευματικά μαζί του. Μετά τη φυγή του Αποστόλου Παύλου, η Δάμαρις άσκησε την ιεραποστολική διακονία της παντού, ιδιαίτερα ανάμεσα στον γυναικείο κόσμο. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της Αγίας μαζί με τον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη στις 3 Οκτωβρίου.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του παρόχου

Χάρτης

Χάρτης
Οδηγίες