Περιγραφή

Υπηρεσίες — Δράσεις

Κείμενο

Στην έδρα του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (Ε.Ι.Κ.) στην Αθήνα παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:

Παραρτήματα του ΕΙΚ λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβασης για κωφά / βαρήκοα παιδιά.

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ) παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης και αποκατάστασης για κωφά και βαρήκοα άτομα όλων των ηλικιών. Η  Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβασης δημιουργήθηκε το 1986 κι έχει να επιδείξει πλούσιο έργο με θετικά αποτελέσματα για τους γονείς και τα παιδιά τους. Περιλαμβάνει τα ακόλουθα προγράμματα:

  • Έγκαιρης ανίχνευσης και αξιολόγησης της βαρηκοΐας σε συνεργασία με μαιευτικές και ΩΡΛ κλινικές,
  • εκπαιδευτικής παρέμβασης σε βρέφη και νήπια
  • συμβουλευτικής υποστήριξης των οικογενειών τους

Φιλοσοφία του προγράμματος είναι η οικογενειοκεντρική προσέγγιση και παρέμβαση. Η συμμετοχή των γονέων και των υπολοίπων μελών της οικογένειας στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του παιδιού είναι σημαντική.

Υπηρεσία Συμβουλευτικής και της Ψυχολογικής Υποστήριξης.

H Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Ε.Ι.Κ. παρέχεται σε κωφά και βαρήκοα άτομα, καθώς και σε ακούοντα μέλη των οικογενειών τους, κάτω από συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας. Απευθύνεται σε ενήλικες, έφηβους και παιδιά και διεξάγεται κατόπιν ραντεβού σε ωριαίες συνεδρίες. Η συχνότητα και το χρονικό διάστημα των συνεδριών καθορίζεται με βάση τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου ενώ προσφέρεται και δωρεάν διερμηνεία από το Ε.Ι.Κ. στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη. 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία μέσω:

  • E-mail: yps@idrimakofon.gr ή
  • Τηλ.: 2106438293
  • Κινητό / SMS: 6932244562
  • Fax: 2106440803‎

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο χώρο του Ιδρύματος στην Αθήνα (Ζαχάρωφ 1, Αμπελόκηποι) και στο Παράρτημα της Θεσσαλονίκης (Κομνηνών 86 Πανόραμα).

Ιστορικό του Ιδρύματος

Κείμενο

Το 1907 αρχίζει η ιστορία του Ιδρύματος που όμως άρχισε να λειτουργεί από το 1938.

Το 1907, ο Χαράλαμπος Σπηλιόπουλος, κτηματίας, κάτοικος Αθηνών, επειδή είχε διαπιστώσει την παντελή έλλειψη στην Ελλάδα Σχολής για την εκπαίδευση των κωφών, ίδρυσε ίδιον Νομικό Πρόσωπο με τον τίτλο «Οίκος Χαραλάμπους και Ελένης Σπηλιοπούλου», που σκοπό είχε την εκπαίδευση των κωφών παιδιών.

∆ιάφοροι λόγοι εμπόδισαν την εκπλήρωση του σκοπού του διαθέτη μέχρι του θανάτου του το 1922, αλλά και κατόπιν, μέχρι του θανάτου της καθολικής κληρονόμου και συζύγου του Ελένη, το 1931, και αργότερα, μέχρι το 1937.

Το έτος 1937 η διοικούσα εφορεία του αγαθοεργού ιδρύματος «Οίκος Κωφαλάλων Χ. και Ε. Σπηλιοπούλου» βλέποντας ότι δεν ήταν δυνατόν, με ίδια μέσα να εκπληρωθεί ο σκοπός του διαθέτη, προτείνει την ενοποίηση και συγχώνευση περιουσιών μετά του «Εθνικού Οίκου Κωφαλάλων», οπότε το 1937 εκδίδεται ο Αναγκαστικός Νόμος 726/4-6-1937 που συστήνει ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα υπό τον τίτλο «Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Κωφαλάλων», υπό τον άμεσο έλεγχο και εποπτεία του Υπουργείου Πρόνοιας. 

Από του έτους αυτού και μέχρι σήμερα, λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί το Ίδρυμα σε κτίριο στην περιοχή των Αμπελοκήπων που σχεδιάσθηκε γι’ αυτόν ειδικά το σκοπό και του οποίου η ανέγερση περατώθηκε το 1938. Θεωρήθηκε δε, εκείνη την εποχή, έργο πολιτισμού, κόσμημα της Ελλάδος.

Τον Ιανουάριο του 1941, έγινε επίταξη του ∆ιδακτηρίου Κωφαλάλων Αμπελοκήπων εν ονόματι των τεραστίων, τότε, πολεμικών αναγκών και χρησιμοποιήθηκε ως Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Μετά από πολλές προσπάθειες των Διοικητικών Συμβουλίων, του προσωπικού, των κωφών παιδιών και των οικογενειών τους, το Ίδρυμα επαναλειτούργησε μετά το 1950 ως Σχολή Κωφαλάλων.

Το διάστημα 1956 -1959 ιδρύονται διαδοχικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Σέρρες και Κρήτη, ενώ το 1980 ιδρύονται τα αντίστοιχα Παραρτήματα του Ιδρύματος. Το Παράρτημα Βόλου σταμάτησε να λειτουργεί και το 2009 ανεστάλη η λειτουργία των Παραρτημάτων Κρήτης και Σερρών.

Το Βασιλικό ∆ιάταγμα 703/1972 εισάγει τον αναμορφωμένο Οργανισμό Λειτουργίας του ΕΙΚ. Με την Υπουργική απόφαση της 13ης Σεπτεμβρίου 1975, εγκρίνεται ο εσωτερικός Κανονισμός του Ιδρύματος.

Οι σκοποί του Ιδρύματος, όπως αυτοί προκύπτουν από τον Οργανισμό του Ιδρύματος και των Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας, είναι οι εξής:

η έγκαιρη διάγνωση της κώφωσης και βαρηκοΐας,
η παροχή ειδικής αγωγής και περίθαλψης,
η παροχή κάθε μορφής βοήθειας στα άτομα αυτά και στις οικογένειες τους,
η εκπαίδευση των κωφών με σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση.

    Διοίκηση

    Κείμενο
    • Λαμπροπούλου Βενέττα, Διοικήτρια του Ε.Ι.Κ., Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, Πρόεδρος του ∆.Σ του ΕΙΚ, με αναπληρώτρια την Ανδρικοπούλου Ειρήνη, Φιλόλογο με ειδίκευση στην Αγωγή Κωφών.
    • Φούσκα Στεφανία,  Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΕΙΚ, με αναπληρώτρια την Κιντώνη Κωνσταντίνα, Επικοινωνιολόγο.
    • Άντζακας Κλήμης, Τακτικό μέλος του Δ.Σ., Υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,  με αναπληρώτρια την Τσαγκαρίδου Πελαγία, Υπάλληλο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
    • Λυκιαρδοπούλου Πολυτίμη, Ψυχολόγος, Τακτικό μέλος του ∆.Σ, με αναπληρωτή τον Ντουνιαδάκη ∆ημήτριο, Ιατρό ΩΡΛ.
    • Μανθοπούλου Παρασκευή, Υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντιπρόεδρος του ∆.Σ, με αναπληρώτρια την Αυλωνίτου Πηνελόπη, Υπάλληλο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
    • Κορδονούρης Παναγιώτης, Εκπρόσωπος της ΟΜΚΕ, Τακτικό μέλος – Αιρετό με αναπληρωτή τον Δαγρέ Χρήστο, ομοίως.
    • Κοτσαύτη Καλομοίρα, Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο ΕΙΚ Τακτικό μέλος – Αιρετό, με αναπληρώτρια την Δημητριάδου Ευγενία.
    Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του παρόχου

    Επικοινωνία

    Ζαχάρωφ 1, 115 21 Αθήνα

    Χάρτης

    Χάρτης
    Οδηγίες