Σήμερα το ΕΚΑΜΕ φιλοξενεί περίπου 30 (25-30) άτομα με αναπηρίες και φροντίζει για την εκπαίδευσή τους και την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους.
Υπηρεσίες — Δράσεις
Το καθηµερινό πρόγραµµα το οποίο ξεκινάει καθηµερινά στις 08:00 και ολοκληρώνεται στις 16:00 περιλαµβάνει δηµιουργική απασχόληση των εκπαιδευόµενων σε εργαστήρια ζωγραφικής, κεραµικής, κατασκευής κεριών, καρτών, προσκλητηρίων, υφαντών, παλαίωσης εικόνων και γύψινων καθώς και χορό, γυµναστική και θέατρο µε εκπληκτικά αποτελέσµατα.
Παράλληλα γίνονται ιδιαίτερες συνεδρίες φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας σε όποια άτοµα το έχουν ανάγκη. Η µετακίνηση των εκπαιδευοµένων γίνεται µε 2 πουλµανάκια 9 θέσεων από τα οποία το ένα είναι ειδικά διαµορφωµένο.
Το Κέντρο στελεχώνεται µε δέκα (10) άτοµα επιστηµονικό προσωπικό (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Λογοθεραπευτές, Φυσιοθεραπευτές, Γυµναστές, καθώς και ειδική Ψυχολόγο για τη συµβουλευτική υποστήριξη των γονέων). Επίσης εργάζονται σχεδόν καθηµερινά και πάρα πολλοί εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων (καθηγητές, γυµναστές, µουσικοί, οδοντίατροι, λογιστές, κληρικοί, κα)οι οποίοι προσφέρουν τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς.
Οι υπηρεσίες παρέχονται χωρίς χρέωση από το ΕΚΑΜΕ. Εκτός του δομημένου προγράμματος στο Κέντρο, διοργανώνονται µουσικό-χορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις στους κατοίκους του Αιγίου και της Πάτρας. Επίσης, διοργανώνονται εκδροµές και επισκέψεις σε µουσεία, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους, αεροδρόµια, µοναστήρια, νησιά της Ελλάδας.
Ιστορικό του Συλλόγου
Ο Σύλλογος πρωτοσυστάθηκε το 1997 ως φιλανθρωπικός µη κερδοσκοπικός, και τα οικονοµικά του στηρίζονται κυρίως σε δωρεές. Η ίδρυση του Συλλόγου ήταν αποτέλεσµα της ενεργοποίησης µια οµάδας γονέων παιδιών µε ειδικές ανάγκες και ευαισθητοποιηµένων φίλων τους, οι οποίοι διαπίστωσαν την έλλειψη ενός ειδικευµένου φορέα, σε τοπικό επίπεδο, στο Αίγιο Αχαΐας. Αρχικός σκοπός του Συλλόγου ήταν η δηµιουργία ενός προτύπου Εκπαιδευτικού Κέντρου για άτοµα µε αναπηρίες (νοητική υστέρηση).
Όλα γίνονται για έναν διπλό λόγο: την κοινωνικοποίηση των ατόµων µε αναπηρίες και την ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση των υπολοίπων ανθρώπων. Ώστε να ζούµε σε µια κοινωνία αποδοχής και αγάπης.
Επίσης, ο Σύλλογος συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση του Αθλητικού Σωματείου "Ολυμπιακή Ιδέα".
Μελλοντικοί στόχοι
Επιδίωξη του Συλλόγου του ΕΚΑΜΕ/ΑμΕΑ είναι η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρίες ώστε να αναπτύξουν όλες τις δεξιότητές τους και η κοινωνικοποίηση τους με την ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου. Σε αυτό θα συμβάλλουν:
- Η επέκταση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Διημέρευσης.Ήδη έχει αγοραστεί οικόπεδο και έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομής για τη δημιουργία νέων μεγαλύτερων και πληρέστερων εγκαταστάσεων.
- Η δημιουργία πρότυπης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης η οποία θα υλοποιηθεί στο προαναφερόμενο οικόπεδο.
- Μόνιμο εκθετήριο των δημιουργιών-κατασκευών, το οποίο θα λειτουργεί υπό την επίβλεψή μας από άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Η δημιουργία ειδικά εξοπλισμένων κατασκηνώσεων για άτομα με ιδιαιτερότητες στην περιοχή μας.
- Η απόκτηση ενός πούλμαν 30 θέσεων με προδιαγραφές μεταφοράς ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Διοικητικό Συμβούλιο
- Πρόεδρος: Γκιώνης Γεώργιος
- Αντιπρόεδρος: Αλεξανδροπούλου Μαρία
- Γεν. Γραμματέας: Κούσκουρη Βασιλική
- Ταμίας: Παναγόπουλος Ιωάννης
- Μέλη:
- Σακελλαρίου Βασιλική
- Αλεξανδρόπουλος Γεώργιος
- Σαλαμούρα Αγλαΐα