Σκοποί
- Να στηρίξει άτομα με αφασία για να μπορούν να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που τους δημιούργησε το εγκεφαλικό επεισόδιο και να τους δώσει ευκαιρίες να δραστηριοποιηθούν.
- Να δημιουργεί επιστημονικούς και εθελοντικούς δεσμούς και να συμμετάσχει σε ερευνητικές δραστηριότητες με θέμα την αφασία.
- Να ενημερώνει τις οικογένειες και όσους φροντίζουν ή δουλεύουν με αφασικούς πάνω σε θέματα σχετικά με την αφασία.
- Να ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη, τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τα ιδιαίτερα προβλήματα των αφασικών.
Υπηρεσίες
- Ομάδες εργασίας (έρευνας, κοινωνικών παροχών, έντυπου υλικού, δημοσίων σχέσεων και εθελοντών)
- Δημιουργία δικτύου ομάδων αυτοβοήθειας. Στόχος των ομάδων είναι η συνεργασία ατόμων με αφασία με συγγενείς, ειδικούς και εθελοντές, ώστε να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες μειώνοντας έτσι τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της αφασίας. Λειτουργούν ήδη δύο ομάδες στα πλαίσια συνεργασίας του Συλλόγου με τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων στην Γκράβα και τον Νέο Κόσμο.
- Επεξεργασία και έκδοση έντυπου υλικού για πληροφόρηση και εκπαίδευση. Ο Σύλλογος έχει τυπώσει μια σειρά από ενημερωτικά φυλλάδια, ένα βιβλίο επικοινωνίας, κάρτα αφασικού, ένα βιβλίο ασκήσεων, κ.ά.).
- Συμμετοχή σε επιστημονικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των αφασικών ατόμων.
- Διεξαγωγή σεμιναρίων, συνεδρίων και οργάνωση εργαστηρίων.
Ομάδες εργασίας
Στον Ελληνικό Σύλλογο για την Αφασία λειτουργούν οι ακόλουθες ομάδες εργασίας:
Ομάδα Αυτοβοήθειας
Στόχος της ομάδας είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων με αφασικές διαταραχές. Υπεύθυνη Ομάδων Αυτοβοήθειας: Αλίκη Κάρτσωνα, Λογοθεραπεύτρια.
Ομάδα έντυπου υλικού
Στόχος της ομάδας είναι η επεξεργασία και παραγωγή υλικού για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού και των φορέων, καθώς και η παραγωγή υλικού για την αποκατάσταση των αφασικών διαταραχών. Υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Γιώργος Καραμανλής, Ψυχολόγος-Λογοθεραπευτής.
Τι είναι η αφασία;
Πρόκειται για διαταραχή της επικοινωνίας που αφορά τη ολική απώλεια της ικανότητας κατανόησης και εκφοράς γραπτού και προφορικού λόγου. Συνδέεται με την δυσφασία, που πρόκειται για μερική απώλεια της ικανότητας για επικοινωνία.
Οι άνθρωποι που φέρουν μία από τις δύο διαταραχές αντιμετωπίζουν δυσκολία να μιλήσουν, να καταλάβουν τους άλλους, να ακούσουν, να γράψουν ή να κάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς. Η διαταραχή ποικίλει σε σοβαρότητα έτσι ώστε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο ή μικρότερο στην ανάπτυξη του ατόμου. Παρόλες τις δυσκολίες επικοινωνίας, τα άτομα που φέρουν τη διαταραχή μπορούν να σκεφτούν με διαύγεια και να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, το νοητικό δυναμικό τους δεν επηρεάζεται από τη διαταραχή. Μερικές φορές, ενδέχεται κάποιος να τους περάσει για μεθυσμένους ή ψυχικά διαταραγμένους.