Υπηρεσίες — Δράσεις
Οι πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες του Συλλόγου να συμπαρασταθεί στα άτομα με αναπηρία στην περιοχή - κυρίως - της υποβαθμισμένης Δυτικής Αττικής και η συνεργασία του με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και την πρώην Νομαρχία Δυτικής Αθήνας (σημερινή Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής) είχε ως αποτέλεσμα την υλοποίηση ενός διττού πολυετούς οράματος των Γονέων και Κηδεμόνων του Φορέα:
α) Την αυτόνομη λειτουργία ενός Κέντρου Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) ΑμεΑ που λειτουργεί στην περιοχή του Χαϊδαρίου και προσφέρει υπηρεσίες / δράσεις Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας, καθώς και
β) Μια σύγχρονη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) ΑμεΑ που λειτουργεί, από τον Φεβρουάριο 2014 στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, με τον διακριτικό τίτλο "Ιωάννα" και προσφέρει υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας.
Οι υπηρεσίες τις "Ελπίδας" απευθύνονται σε οικογένειες και λοιπούς κηδεμόνες ΑμεΑ, ηλικίας 18 ετών και άνω, με τις ακόλουθες παθήσεις ή δυσκολίες:
- Αυτισμό Νοητική Υστέρηση,
- Προβλήματα επικοινωνίας,
- Σύνδρομο Down,
- Εξελικτικές διαταραχές,
- Διαταραχές συμπεριφοράς,
- Ψυχιατρικές διαταραχές, κ.α.
Κύριοι σκοποί και φιλοσοφία της "Ελπίδας" με βάση το Καταστατικό του είναι:
- Η εφ’ όρου ζωής φροντίδα για κοινωνική προσαρμογή και υποβοήθηση για κοινωνική επανένταξη, προσανατολισμό, κατάρτιση,
- Η εκμάθηση πρακτικών δεξιοτήτων και κανόνων καθημερινής διαβίωσης, αυτοεξυπηρέτησης, ψυχαγωγίας, και γενικά της δημιουργικής απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες’.
Με γμώμονα τα παραπάνω, το Σωματείο σήμερα λειτουργεί δυο (2) ξεχωριστές δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας, ένα ΚΔΗΦ και μία ΣΥΔ για ΑΜΕΑ, όπου εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση πενήντα πέντε (55) ΑμεΑ και εννέα (9) ΑμεΑ, αντίστοιχα. Η δυναμικότητα του ΚΔΦΗ είναι εξήντα έξι (66) ατόμων. Ο κύριος σκοπός των δομών αυτών, είναι η δημιουργική απασχόληση, η βελτίωση της λειτουργικότητας, η ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτονομίας, αυτοεξυπηρέτησης, επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης, η στήριξη της ψυχικής και νοητικής υγείας, η καθημερινή ημιαυτόνομη διαβίωση.
(Νέα Άδεια Λειτουργίας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοιν. Μέριμνας Δυτ. Αττικής, 24/12/2020, Αρ. Πρωτ. 998181)
Πιστοποιήσεις και συνέργειες
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Δυτικής Αττικής με τον διακριτικό τίτλο "Ελπίδα" ιδρύθηκε το 1994 (Αρ. Απ. 455/1994) με έδρα το Περιστέρι. Συγκροτήθηκε σε Φιλανθρωπικό Σωματείο το 1998 (Αρ. Απ. 930/1998) και σε Ειδικώς Αναγνωρισμένο το 2005 (Αρ. Απ. 6344/2005).
Ο Σύλλογος είναι ενταγμένος στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (09112ΦΣΝ12029Ο23Ν/0655) καθώς και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (09112ΦΣΝ12029Ο23Ν/0582).
Έχει λάβει Πιστοποίηση ως Πάροχος Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας (Αριθμ. Απόφασης Δ14/52429/698 ΦΕΚ 6038, Β' Τεύχος, 31/12/2020).
Επίσης είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.ΜΕ.Α.) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Ε.Σ.Α.ΜΕ.Α.).