Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) συστάθηκε με το άρθρο 6 του ν. 3106/2003. (ΦΕΚ 30 Α΄) με την επωνυμία "Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Κ.Β.)", και μετονομάστηκε με το άρθρο 20 του ν.3402/2005 (ΦΕΚ 258Α) σε ΕΚΚΑ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό του (ΠΔ 22/7-2-2006, τ. Α ΦΕΚ 18) το ΕΚΚΑ αποτελεί αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εδρεύει στην Αθήνα και τελεί μετά τη δημοσίευση του ν. 4052/12 υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Βάσει του ιδρυτικού του νόμου, σκοπός του ΕΚΚΑ είναι ο συντονισμός του δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες, πληθυσμιακές ομάδες που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάθετε περισσότερα.
Εθνικό Παρατηρητήριο ΑμεΑ της Ε.Σ.Α.Μ.Ε.Α. (ΝΠΙΔ)
Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικό Δικαιού με σκοπό την άσκηση ελέγχου για την εφαρμογή μέτρων σχετικά με την τήρηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, την ισότιμη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή, την πρόσβασή τους στο φυσικό περιβάλλον, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, τη μόρφωση, την απασχόληση κ.λ.π. και την υποβολή προτάσεων για αξιοποίηση καλών πρακτικών και πρωτοβουλιών άλλων χωρών στους αρμόδιους φορείς της κεντρικής διοίκησης. Το 2010, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων στον Δημόσιο Τομέα απορροφήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α. — Ν.Π.Ι.Δ.).