Η Κιβωτός του Κόσμου ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον εικοσιεξάχρονο τότε ιερέα, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά, την ανιδιοτελή προσφορά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για το παιδί, το νέο και το γονιό που βρίσκονται σε ανάγκη και διαβιούν στις χαραμάδες της κοινωνίας, σε μια «άλλη» Αθήνα, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Σήμερα, ο φορέας λειτουργεί δομές σε Αθήνα, Πειραιά, Πωγωνιανή της Ηπείρου και τη Χίο, περιθάλποντας συνολικά 400 παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα.
Στον συγκεκριμένο φορέα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες των Αρχών, λόγω καταγγελιών.
Σημαντικοί σταθμοί στο ιστορικό του φορέα
- 1998: Χειροτονείται νέος ιερέας ο Αντώνιος Παπανικολάου, 26 ετών τότε στην ενορία του Αγ. Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό. Σε μια περιοχή δύσκολη, ένα γκέτο στο κέντρο της πόλης, με συμμορίες, διακίνηση ουσιών, πληθυσμό με προβλήματα βιοπορισμού.
- 1999: Χωρίς να υπάρχει σχέδιο, ο νεαρός ιερέας ζητά να του παραχωρήσουν ένα χώρο στην οδό Πύλου, όπου η εκκλησία χρησιμοποιούσε για δικές της εκδηλώσεις (μνημόσυνα κλπ). Ο χώρος τελικά ενοικιάζεται με χρήματα του ιδίου και των ανθρώπων που τον στήριξαν στα αρχικά του βήματα. Έτσι λοιπόν, σε ένα ισόγειο, πρώην παλαιό καφενείο στην οδό Πύλου, παιδιά της περιοχής έρχονται καθημερινά ως αργά το βράδυ και βρίσκουν αυτά που δε μπορούν να τους προσφέρουν στο σπιτικό τους.
- 2007: Το πρώτο σπίτι φιλοξενίας για 30 παιδιά στην περιοχή του Κολωνού, είναι πραγματικότητα. Μέχρι και σήμερα το σπίτι αγκαλιάζει καθημερινά παιδιά τα οποία έρχονται στην Κιβωτό του Κόσμου για να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στοργής και αγάπης.
- 2012: Το νέο σπίτι στην περιοχή της Κιβωτού ιδρύεται στον Πειραιά, δυναμικότητας 40 κλινών. Ένα όμορφο τετραώροφο οίκημα δωρίστηκε στην Κιβωτό από την οικογένεια Κοντοπούλου εις μνήμην της κόρης τους Δέσποινας ή οποία έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, με επιθυμία της να δωριστεί το σπίτι για τα παιδιά της Κιβωτού. Το όνομα του σπιτιού ονομάζεται "Δέσποινα" και είναι σήμερα το σπίτι 32 κοριτσιών.
- 2013: Οι τοπικές αρχές της Ηπείρου, προσκαλούν την Κιβωτό για να της παραχωρήσουν χώρο όπου λειτουργούσε η Εστία για την Γεωργική Σχολή της περιοχής, με σκοπό να γίνει έργο που θα αφορά μια άγονη πλευρά της χώρας. Στο ακριτικό χωριό της Πωγωνιανής, εγκαθίσταται νέα δομή της Κιβωτού με ένα κτίριο μέσα στο οποίο έγιναν οι κατάλληλες αλλαγές για τη φιλοξενία απροστάτευτων παιδιών και υπηρεσίες που δίνουν πνοή ζωής στον τόπο. Ο πατέρας Αντώνιος αξιοποιεί το χώρο, τόσο για παροχή φιλοξενίας όσο και ως χώρο εκπαίδευσης για τα νεαρά μέλη της Κιβωτού. Έτσι, δημιουργείται ένα "σχολείο" διαφορετικό, το "Γεωργικό Σχολείο" για γεωργούς και κτηνοτρόφους, όπου τα παιδιά εκπαιδεύονται στην ανατροφή και τη φροντίδα των ζώων, στη καλλιέργεια της γης, και αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτό που κάνουν, κατακτώντας παράλληλα ένα μεγάλο εφόδιο και ένα μάθημα ζωής. Στο σπίτι φιλοξενίας στην Πωγωνιανή φιλοξενούνται σήμερα 55 παιδιά που ζουν καθημερινά το θαύμα της φύσης, σε ένα πανέμορφο τοπίο της χώρας μας, 800 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, δυναμικότητας 100 κλινών.
- 2014: Στην Χίο, το νησί καταγωγής του πατρός Αντωνίου, η Κιβωτός αναλαμβάνει την αναμόρφωση και αξιοποίηση ενός μεγάλου χώρου, ενός παιδικού χωριού που διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις και παρέχει πέρα από την πλήρη φροντίδα των παιδιών τη δυνατότητα για εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου. Έτσι, στο παιδικό χωριό Αίπος φιλοξενούνται σήμερα 35 παιδιά.
Η Κιβωτός του Κόσμου έχει λάβει πολλά βραβεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, σήμερα, στον συγκεκριμένο φορέα βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές έρευνες, λόγω καταγγελιών.