Περιγραφή

Σκοποί — Υπηρεσίες

Κείμενο

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αγιάσου - Λέσβου "Θεομήτωρ" παρέχει ανοικτή περίθαλψη σε ενήλικα άτομα 18 και άνω και των δύο φύλων που πάσχουν από νοητική υστέρηση – κινητικές αναπηρίες και άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες αυτοεξυπηρέτησης. Παρέχει στέγαση – σίτιση, ένδυση, Ιατροφαρμακευτική φυσικοθεραπεία, εργασιοθεραπεία, με επιδίωξη την καλύτερη ποιότητα ζωής τους.

Την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας που έχει ήδη καταστεί αυτόνομο Ν.Π.Δ.Δ υπαγόμενο στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, έχει ο Πρόεδρος Δ.Σ. (πλήρους απασχόλησης ) και το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της.

Τμήμα Εργοθεραπείας

Κείμενο

Το Τμήμα Εργοθεραπείας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, λειτούργησε για πρώτη φορά το 2002 σε έναν μικρό χώρο εννέα τετραγωνικών, στο δεύτερο όροφο του κεντρικού κτιρίου. Το 2003 προσλήφθηκε ο πρώτος μόνιμος Εργοθεραπευτής. Σταθμός για τη λειτουργία του τμήματος αποτέλεσε το 2009 οπότε και το τμήμα μεταφέρθηκε σε νέο χώρο 30 τ.μ. στο κτίριο του Ξενώνα «Εστία» που ιδρύθηκε την ίδια χρονιά, ενώ σήμερα εδρεύει στο νέο κτίριο του κέντρου σε νέες και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Το Τμήμα Εργοθεραπείας προσπαθεί να προάγει την συμμετοχή των ενοίκων του κέντρου σε προγράμματα αποασυλοποίησης, κοινωνικοποίησης, ενδυνάμωσης, κινητοποίησης και πνευματικής αναγέννησης με στόχο την προς και από τον άνθρωπο προσφορά.

Ο ετερόκλητος πληθυσμός των τροφίμων του Κέντρου, που αποτελείται από χρόνιους ασθενείς διαφόρων παθήσεων, γηριατρικών περιστατικών και έναν μικρό αριθμό τροφίμων που φιλοξενούνται για κοινωνικούς λόγους, αποτελεί πρόκληση για την επίτευξη του παραπάνω στόχου ενώ βοηθάει στην δημιουργία ποικίλων ομάδων απασχόλησης. Τέτοιες ομάδες δίνουν την δυνατότητα για την οργάνωση και λειτουργεία προ-επαγγελματικών εργαστηρίων (όπως ανακύκλωσης χαρτιού, δημιουργίας κεριών και εικόνων, εργαστήριο δημιουργία κοσμημάτων και κομπολογιών και διαφόρων διακοσμητικών, ομάδες ζωγραφικής και κεραμικού εργαστηρίου), ομάδων κοινωνικοποίησης και επανένταξης στην κοινότητα, ομάδες υποστήριξης και καθημερινών απασχολήσεων και δημιουργικές ομάδες κατασκευών. Ακόμη στηρίζει την ενασχόληση των ενοίκων με τα ζώα, την φύση και την μουσική.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων μπορεί να επιτευχθεί όταν οι δραστηριότητες ανταποκρίνονται στην ηλικία, στις εμπειρίες, στα ενδιαφέροντα των τροφίμων και αποτελούνται από ένα τουλάχιστον στάδιο το οποίο ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο στόχο αποκατάστασης που τίθεται για τον κάθε περιθαλπόμενο.

Στην παρούσα περίοδο, η παρέμβαση του Τμήματος Εργοθεραπείας εκδηλώνεται μέσω της λειτουργίας εργαστηρίου κεριών, προγράμματος γυμναστήριου και εξωιδρυματικών δράσεων με τη συνεργασία του Φυσιοθεραπευτή του Κέντρου, πρόγραμμα κεραμικής σε συνεργασία με εξειδικευμένο επαγγελματία, εργαστήρια ζωγραφικής και δημιουργίας κομψοτεχνημάτων και ατομικών ή ομαδικών προγραμμάτων εργοθεραπείας.

Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Κείμενο

Στο Τμήμα φυσικοθεραπείας εκτελούνται ατομικά προγράμματα σε ασθενείς του πλαισίου που σκοπό έχουν να βελτιώσουν και να διατηρήσουν την κινητική τους κατάσταση σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης πραγματοποιούνται προγράμματα αποκατάστασης έκτακτων περιστατικών και αφορούν κατάγματα που δημιουργούνται μετά από πτώσεις. Τέλος σε συνεργασία με το τμήμα εργοθεραπείας πραγματοποιούνται κοινές δράσεις  που σκοπό έχουν να βελτιώσουν την σωματική και ψυχική υγεία των περιθαλπόμενων.

Εικόνα
Image
Εικόνα από τη Θεομήτωρ στην Αγίασο Λέσβου.
Κείμενο

Οι κάτοικοι της Αγιάσου πάντα έλεγαν πως, πέρα από τον πλούτο που τους  έδινε η ορεινή και καρπερή τους γη,  όπως και η πολυδιάστατη βιοτεχνική τους παραγωγή, «η βαριά βιομηχανία» τους  ήταν και είναι το Άσυλο Ανιάτων, τώρα Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. (Κ.Κ.Π.Π.Β.Α).
 

Πηγή: Ιστοσελίδα kkppva.gr

Ιστορική αναδρομή

Κείμενο

Το κτίριο ανεγέρθηκε το 1929. Ο χώρος που επιλέχθηκε να κτιστεί το κτήριο είναι μέσα στο πευκοδάσος, χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής. Το Κέντρο βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από τον οικισμό της  Αγιάσου, στον επαρχιακό δρόμο προς  Μεγαλοχώρι, και σε υψόμετρο 630 μέτρων. Η έξαρση των κρουσμάτων φυματίωσης οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου τόπου για να λειτουργήσει το ίδρυμα, δεδομένου ότι παρείχε τις ιδανικές συνθήκες περίθαλψης και αποθεραπείας. Ιδρυτής του ήταν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Α΄, ο από Δυρραχίου ορμώμενος.

Από το 1937 λειτούργησε ως νοσηλευτικό ίδρυμα με την επωνυμία "Θεραπευτήριον – Σανατόριον Λέσβου" με τον διακριτικό τίτλο "Υγεία".

Το 1972 καταργήθηκε το σανατόριο, μετατράπηκε σε ίδρυμα ανιάτων και με το ΠΔ 253/1973 (ΦΕΚ 215/Α΄/19-9-1973) συγχωνεύτηκε με το Ίδρυμα Κοινωνικής Προνοιας Αγιάσου "Θεομήτωρ" (τέως Πνευμαντόριο) που βρίσκεται στην περιοχή Καμπούδι του οικισμού Αγιάσου. Από τη συγχώνευση προέκυψε το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Ίδρυμα Κοινωνικής Προνοίας Αγιάσου Λέσβου ‘Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ’», που εποπτευόταν από το τότε Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών. Στη συνέχεια με το Ν. 4025/2011 άρθρ. 1 παρ. Β (ΦΕΚ 228/Α΄/2-11-2011) μετονομάστηκε σε "Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Θεομήτωρ Λέσβου" και τέλος με το Ν. 4109/2013 άρθρ. 2 παρ. 2ι (ΦΕΚ 16/Α΄/23-1-2013) μετονομάστηκε σε "Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Κ.Κ.Π.Π.Β.Α)".

Το πρώην Σανατόριο λειτούργησε για μερικά χρόνια και ως Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων  (Villa Azadi: Σπίτι Ελευθερίας).

Από το 2015, το Α΄ κτιριακό συγκρότημα εκκενώθηκε λόγω ακαταλληλότητας και το σύνολο των περιθαλπομένων και των υπηρεσιών μεταφέρθηκαν στο ανακαινισμένο Β΄ κτιριακό συγκρότημα του πρώην σανατορίου.

Σημειώνεται ότι το οικιστικό σύνολο του Β΄ κτιριακού συγκροτήματος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποτελεί τον οικισμό Σανατορίου, που είναι ένας από τους τέσσερις οικισμούς της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου (Αγιάσος, Σανατόριο, Καρήνη, Μεγάλη Λίμνη) και σύμφωνα με την τελευταία εθνική απογραφή πληθυσμού του έτους 2011 είχε πραγματικό πληθυσμό 46 κατοίκων.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του παρόχου

Επικοινωνία

Αγίασος, 811 01 Μυτιλήνη

Χάρτης

Χάρτης
Οδηγίες