Υπηρεσίες
- Πλήρης Φιλοξενία
- Ιατρική – Νοσηλευτική Φροντίδα
- Εκπαιδευτική Στήριξη
- Κοινωνική Στήριξη – Στήριξη της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης
- Νομική Συνδρομή
- Οικονομική Βοήθεια
- Παραθερισμός
Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (Κ.Κ.Π.)
Όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που παρέχουν υπηρεσίες ως Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, με επίκεντρο την προστασία της οικογένειας, της παιδικής ηλικίας, της νεότητας, της τρίτης ηλικίας, των ατόμων με αναπηρία και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού υπάγονται με βάση τον σχετικό νόμο του 2013 σε νεοσυσταθέντα ΝΠΔΔ με την επωνυμία Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (Κ.Κ.Π.). Δείτε όλα τα Κ.Κ.Π. πανελλαδικά.
Σκοπός
Ειδικότερα έχει ως αποστολή:
- Την ιδρυματική ή και κατά προτεραιότητα εξωϊδρυματική προστασία, κοινωνική φροντίδα, περίθαλψη και εν γένει μέριμνα ανήλικων τυπικής ανάπτυξης και των δυο φύλων από 6 έως 18 ετών, που στερούνται παντελώς της οικογένειάς τους ή που η φυσική οικογένεια αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς αυτά είτε προσωρινά είτε μόνιμα, μέχρι και της προσαρμογής αυτών σε περιβάλλον που εγγυάται την καλύτερη δυνατή ανάπτυξή τους.
- Την παροχή υπηρεσιών μακροχρόνιας κλειστής περίθαλψης ή βραχυχρόνιας καθώς και αποθεραπείας και φυσικής αποκατάστασης σε ενήλικα άτομα με αναπηρίες, νοητική υστέρηση, χρόνιες παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος, άνοια, Alzheimer, γήρατος, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες που δε χρειάζονται ειδική νοσηλεία.
- Την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής ή και προστατευμένης φροντίδας και στήριξης σε πληθυσμιακές ομάδες ανηλίκων ή ενηλίκων, που χρήζουν άμεσα έκτακτης κοινωνικής βοήθειας.
- Την υλοποίηση προγράμματος υποκατάστασης της οικογενειακής φροντίδας μέσα από όλες τις μορφές του θεσμού της αναδοχής και η οικογενειακή αποκατάσταση μέσω του θεσμού της υιοθεσίας.
- Την υλοποίηση προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, πρόληψης, διάγνωσης, αξιολόγησης, θεραπείας, ημερήσιας φροντίδας, φιλοξενίας, λειτουργικής αποκατάστασης, εκπαιδευτικής ένταξης, παιδαγωγικής στήριξης, κοινωνικής, προεπαγγελματικής και επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς και συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης στα ωφελούμενα άτομα του Κέντρου είτε διαμένουν στις κλειστές δομές του είτε στις οικογενειακές τους εστίες.
- Την λειτουργία εξωϊδρυματικών δομών όπως ξενώνες αποκατάστασης, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ή άλλες υπηρεσίες αποϊδρυματοποίησης για τα ωφελούμενα άτομα του Κέντρου.
- Την λειτουργία κέντρου φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης και την παροχή των υπηρεσιών του και για άτομα που δεν διαβιούν στο Κέντρο ή συμμετέχουν σε άλλα προγράμματα ημερήσιας φροντίδας.
- Την ανάπτυξη προγραμμάτων και κινητών μονάδων για υποστήριξη και βοήθεια στο οικογενειακό περιβάλλον με στόχο να υποστηριχθεί η παραμονή των ανήλικων τυπικής ανάπτυξης και ενήλικων με αναπηρίες σε αυτό.
- Την ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικών και καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων, που υπαγορεύονται από σύγχρονες πολιτικές και σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα στα πεδία των αρμοδιοτήτων του Κέντρου.
- Την διεξαγωγή προγραμμάτων άθλησης, ψυχαγωγίας για τους ωφελούμενους καθώς και κατασκηνωτικών προγραμμάτων.
- Την εφαρμογή προγραμμάτων εθελοντισμού σε συνεργασία με άλλους πιστοποιημένους φορείς.
- Την ανάπτυξη δράσεων που σχετίζονται με προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια, κοινωνικούς συνεταιρισμούς και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κ.τ.λ με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής επανένταξης των ωφελουμένων του Κέντρου.
- Την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από κείμενα Διεθνών Οργανισμών αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων, των ασθενών, των ΑμεΑ και των παιδιών.
- Την πρόταση νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και την μελέτη, έρευνα και εισήγηση σε αρμόδιους φορείς για θέματα συναφή με τους σκοπούς του.
Ιστορικό
Με τον ν. 4109/2013 άρθρο 9 (ΦΕΚ 16/23-1-2013, τ.Α΄) «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του Δημοσίου… και άλλες διατάξεις» οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (Μ.Κ.Φ.) της Περιφέρειας Ηπείρου συγχωνεύτηκαν υπό ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. Ως έδρα ορίστηκε ο Δήμος Ιωαννιτών.
Οι Μ.Κ.Φ. που συγχωνεύτηκαν και πλέον αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες – Παραρτήματα του Κέντρου ήταν:
- Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος» Ιωαννίνων, πλέον Παράρτημα ΑΜΕΑ Ιωαννίνων «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος»,
- Το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, πλέον Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων,
- Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Θεσπρωτίας, πλέον Παράρτημα ΑΜΕΑ Θεσπρωτίας
- Το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Θεσπρωτίας, πλέον Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Θεσπρωτίας.
ΑμεΑ & Ηλικιωμένοι
Ο κύριος στόχος της λειτουργίας των Μονάδων ΑΜΕΑ – Τρίτη Ηλικία είναι:
- η περίθαλψη ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, από κινητικές ή νοητικές αναπηρίες, αυτοεξυπηρετούμενων ή μη και των δύο φύλων από 18 ετών και άνω και
- η αποκατάσταση (Ιατρική, Κοινωνική, Επαγγελματική) τόσο των περιθαλπόμενων όσο και άλλων ατόμων που πάσχουν από χρόνιες κινητικές ή νοητικές αναπηρίες και κατοικούν στην περιοχή της έδρας του εκάστοτε Παραρτήματος με ανάπτυξη εξωτερικού προγράμματος.
Τα Παραρτήματά μας παρέχουν στα άτομα που περιθάλπουν υγιεινή, στέγη και διατροφή, κατάλληλο ρουχισμό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, ενώ παράλληλα φροντίζουν για την εισαγωγή, όσων έχουν ανάγκη, σε κατάλληλα νοσηλευτικά Ιδρύματα.
Επίσης, με την εφαρμογή διαφόρων ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιδιώκουν την ψυχική τόνωση, την άρση ενδεχόμενων κοινωνικών αποκλεισμών, την αποδοχή της διαφορετικότητας και και την κοινωνική αποκατάσταση των περιθαλπόμενων.
Τα προγράμματα αποκατάστασης δύναται να τα παρακολουθήσουν και άλλα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, από κινητικές ή νοητικές αναπηρίες και κατοικούν στην περιοχή της έδρας του εκάστοτε Παραρτήματος με ανάπτυξη εξωτερικού προγράμματος.
Παιδική Προστασία
Ο κύριος στόχος της λειτουργίας των Μονάδων προστατευόμενης φιλοξενίας παιδιών και εφήβων είναι: η παροχή στέγασης, φιλοξενίας, σίτισης, διαπαιδαγώγησης, μόρφωσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης, ψυχο-συναισθηματικής, ιατροφαρμακευτικής και οδοντιατρικής κάλυψης παιδιών και των δυο φύλων, που αποδεδειγμένα στερούνται κατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος και έχουν ανάγκη ιδρυματικής προστασίας.
Για την καλύτερη δυνατή επίτευξη του σκοπού αυτού, επιθυμούμε και επιδιώκουμε συνεργασίες με όλους τους κοινωνικούς φορείς στοχεύοντας στην αντιμετώπιση αναγκών μέσα από ένα νέο πρίσμα εξωστρέφειας και ολιστικής προσέγγισης τους και θέτουμε ενδεικτικούς υποστόχους όπως:
- Τη δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων για παιδιά και νέους σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Συλλόγων καθώς και εθελοντικών ομάδων με σκοπό όχι μόνο την κοινωνική τους αποκατάσταση αλλά και στην άρση ενδεχόμενων φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού κατά την φιλοξενία τους σε κλειστές δομές φροντίδας.
- Τη δυνατότητα συνεργασίας με φορείς και υπηρεσίες για την στήριξη και την αποκατάσταση των προστατευμένων από το Κέντρο παιδιών και νέων μετά την ενηλικίωση τους.
- Τη διαρκή επαφή και στήριξη της οικογένειας κάθε προστατευόμενου παιδιού, όταν αυτό είναι δυνατόν, με σκοπό τη διατήρηση υγιών δεσμών του παιδιού με την οικογένειά του και την έγκαιρη επιστροφή του σε αυτή, εφόσον αρθούν οι δυσκολίες.
- Τη δυνατότητα υλοποίησης προγράμματος υποκατάστασης της οικογενειακής φροντίδας σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς μέσα από το θεσμό της αναδοχής, όταν αυτό είναι εφικτό.
- Την ανάπτυξη προγραμμάτων με βασικό στόχο τη στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της επαγγελματικής κατάρτισης και της προώθησης στην Αγορά Εργασίας.
- Την εφαρμογή των θεσμών Αναδοχής και Υιοθεσίας σύμφωνα με το Ν. 4538/2018.