Υπηρεσίες – Δράσεις
Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Εργαστήρι Επαγγελματικής Κατάρτισης)
Το 2004, ο Σύλλογος ξεκίνησε τη λειτουργία ενός εργαστηρίου προεπαγγελματικής κατάρτισης με άξονα την κατασκευή χειροτεχνημάτων και την εικαστική δημιουργία. Απώτερο στόχο του Εργαστηρίου αποτελεί η προετοιμασία των νέων ωφελούμενων για ισότιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας (προ-επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων Εργαστηρίου).
Από το 2011, στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ, ο Σύλλογος λειτουργεί ως Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ).
Επίσης το 2011, ο Σύλλογος εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι» ως φορέας διαχείρισης Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Οικοτροφείου / Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για νεαρούς ενήλικες με νοητική ανεπάρκεια. Η δομή βρίσκεται υπό ανέγερση.
Μελλοντικοί Στόχοι
Ανέγερση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Οικοτροφείου / Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
Το νέο τετραώροφο κτήριο, στο οποίο θα στεγάζεται Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, δυναμικότητας πενήντα (50) ατόμων με νοητική υστέρηση και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, δυναμικότητας δεκατριών (13) ατόμων συνολικά, (οικοτροφείο εννέα ατόμων και διαμέρισμα τεσσάρων ατόμων), βρίσκεται σε οικόπεδο στη θέση Αγ. Γεωργίου Λάγγουρα, ιδιοκτησία κληροδοτήματος Π. Σταθακόπουλου. Φορέας υλοποίησης του Έργου είναι ο Δήμος Πατρέων και φορέας διαχείρισης ο Σύλλογος "ΜΑΧΗΤΕΣ". Βάσει πλάνου, το Κέντρο θα στελεχωθεί με ειδικούς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, σε μία πολυδύναμα οργανωμένη και λειτουργική εγκατάσταση, με σύγχρονο εξοπλισμό. Παράλληλα, θα εκπονούνται εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης από λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές και γυμναστές.
Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) είναι μια σύγχρονη εξοπλισμένη κατοικία αποτελούμενη από άνετους και φιλόξενους χώρους, με σκοπό τη δημιουργική και αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με νοητική υστέρηση, ακόμα και όταν εκλείψει η γονεϊκή φροντίδα. Με τη βοήθεια κατάλληλου υποστηρικτικού προσωπικού τα άτομα μπορούν να σχεδιάζουν και να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους. Με μεθοδευμένες παρεμβάσεις στους διαμένοντες, η Στέγη στοχεύει στην ενίσχυση της αυτονομίας και την κοινωνική επανένταξη, παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.