Ιστορικό
Το άθλημα της καλαθοσφαίρισης σε αμαξίδιο πρωτοπαίχθηκε στην Ελλάδα το 1988, μεταξύ των αθλητών δύο συλλόγων, κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ατόμων με Αναπηρία στην Αθήνα.
Στις 2 Ιουλίου 1994, με πρωτοβουλία ανθρώπων που αγαπούσαν την καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση Ομοσπονδίας, που θα οργάνωνε το άθλημα πανελλήνια. Στις 5 Μαΐου 1995, έναν περίπου χρόνο μετά, σε συνάντηση των εκπροσώπων των 8 ομάδων που υπήρχαν σ’ όλη την Ελλάδα και με την υποστήριξη όλων των καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο, καταρτίστηκε πλήρες καταστατικό, που περιέγραφε με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους της Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.).
Η ΟΣΕΚΑ είναι μέλος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο (International Wheelchair Basketball Federation, IWBF), η οποία αποτελεί μέλος της διεθνούς ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης (International Wheelchair Basketball Federation, FIBA). Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ζώνη της IWBF, που σημαίνει ότι οι διακριθείσες ελληνικές ομάδες στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο, καθώς και η Εθνική ομάδα, συμμετέχουν σε αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Υπηρεσίες — Δράσεις
Κύριες διοργανώσεις της Ομοσπονδίας είναι: To Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το Κύπελλο Ελλάδας κι εκδηλώσεις, οι οποίες συντελούν στην ανάπτυξη του αθλήματος. Επιπλέον, φροντίζει για την εκπροσώπηση της χώρας μας μέσω της Εθνικής Ομάδας.
Η ΟΣΕΚΑ από το 1999 έως και σήμερα συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις και σε επίπεδο Εθνικής ομάδας, αλλά και σε επίπεδο Αθλητικών Συλλόγων.
Η ΟΣΕΚΑ έχει 5 διεθνείς διαιτητές, που συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Στο τεχνικό προσωπικό η ΟΣΕΚΑ έχει στη δύναμη της και έναν ασημένιο ταξινομητή (classifier).
Η ΟΣΕΚΑ υιοθετεί στηρίζει σε όλους τους συλλόγους της, την Πιστοποιημένα Υπεύθυνα Εξαίρετη Διαχείριση με βάση το πρωτόκολλο «αlpha manual wheelchair basketball clubs». Παράλληλα ευθυγραμμίζεται με τους 17 στόχους αειφορίας των Ηνωμένων Εθνών, με την υποστήριξη της εταιρείας NORIAKI KANOLABS (Systems, Methods, Processes).