Ιστορικό
To Παράρτημα ΑΜΕΑ Φθιώτιδας (πρώην Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Φθιώτιδας) ιδρύθηκε με την ισχύ των διατάξεων του Π.Δ. 509/1985 (Α’ 185) ως ΝΠΔΔ και την επωνυμία «Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων» με έδρα το Δήμο Δομοκού Φθιώτιδας.
Στην ίδια Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας λειτουργεί, αντίστοιχα, και το Παράρτημα ΑμεΑ Εύβοιας.
Από το 2013, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 9 του Ν. 4109/2013 (ΦΕΚ 16/23-1-2013) «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα – Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», το Παράρτημα ΑμεΑ Φθιώτιδας αποτελεί μέρος του Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αρμοδιότητος του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σκοπός
Σκοπός τους είναι η παροχή οργανωμένων υπηρεσιών, κοινωνικής φροντίδας και κλειστής περιθάλψεως, οι οποίες συνίστανται σε πρόληψη, διάγνωση, αξιολόγηση, θεραπευτική παρέμβαση, σε άτομα με αναπηρία άνω των 18 ετών και των δύο φύλων.
Υπηρεσίες
Τα Παραρτήματα ΑμεΑ Φθιώτιδας και Εύβοιας του Κ.Κ.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:
- παρέχουν περίθαλψη και συγκεκριμένα ιατροφαρμακευτική αγωγή, στέγη, τροφή, στοιχειώδη και αξιοπρεπή ένδυση και υπόδηση καθώς και
- μεριμνούν για την προμήθεια ή και εξασφάλιση λοιπού ιματισμού ή και φυσικοθεραπεία και σταδιακή αποκατάσταση ή και εργοθεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη ή/και κ.α., καθώς και
- μεριμνούν για την οργάνωση ή/και για τη συμμετοχή σε γενικά ή ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, δραστηριότητες ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.
Αποτελούν δομές κλειστής περίθαλψης και τα ωφελούμενα άτομα διαμένουν εντός της δομής. Η διαδικασία για την εισαγωγή νεών ωφελουμένων ατόμων περιγράφεται στο έντυπο, παρακάτω.
Σε ό,τι αφορά τα εν δυνάμει ωφελούμενα άτομα είναι άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχοσυναισθηματικές δυσλειτουργίες, εμπίπτοντα στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία, σε χρονίως πάσχοντες και προς τους αντιμετωπίζοντες χρόνιες παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος, σε άτομα αντιμέτωπα με καρκίνο τελικού σταδίου και σε άτομα με αυτισμό, με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες που δεν χρειάζονται ειδική νοσηλεία.