Περιγραφή

Σκοποί — Υπηρεσίες

Κείμενο

Το "Περίτεχνο" (Παραγωγικό Εργαστήρι ΑΜΕΑ του Δήμου Έδεσσας άρχισε να λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος Horizon ΙΙ "Γαία¨ το 1996. Η λειτουργία του χώρου ξεκίνησε με επτά (7) άτομα και με τη συνεργασία με τοπική βιοτεχνία με τη μορφή φασόν. 

Οι στόχοι του Εργαστηρίου είναι:

• Ενίσχυση της αυτονομίας – αυτοδιάθεσης – αυτοεκτίμησης και προσωπικής ανάπτυξης.
• Στήριξη των διαδικασιών για δυνατότητα αυτοδιαχείρισης του χώρου από τους χρήστες του.
• Βελτίωση των συνθηκών οικονομικής και κοινωνικής επανένταξής των.

Σήμερα στο "Περίτεχνο" απασχολούνται – "εργάζονται" δώδεκα (12) άτομα. Η ομάδα είναι μεικτή στη σύνθεσή της, δηλαδή άτομα με κινητικά προβλήματα, νοητική υστέρηση, ψυχωτικές διαταραχές, άτομα σε απεξάρτηση από τοξικές ουσίες όπως αλκοόλ. Κατά διαστήματα  δέχεται υποψήφιους επαγγελματίες στο χώρο της αναπηρίας στα πλαίσια πρακτικής τους.

Το προσωπικό του"Περίτεχνο" αποτελείται από μία εκπαιδεύτρια ΑμεΑ που προέρχεται από το σεμινάριο κατάρτισης 1993 (Horizon Ι) και τον επιστημονικά υπεύθυνο που είναι Ψυχολόγος – Κοινωνιολόγος – Ειδικός παιδαγωγός .

O προγραμματισμός παραγωγής γενικότερα λειτουργίας του χώρου γίνεται ανά δεκαπέντε ημέρες ή ανά εβδομάδα. Στον προγραμματισμό συμμετέχει όλη η ομάδα (άτομα που απασχολούνται - προσωπικό) έτσι ώστε οι ίδιοι να γνωρίζουν τις παραγγελίες – υποχρεώσεις του χώρου όπως και οι ίδιοι να καταγράφουν ελλείψεις σε πρώτη ύλη και γενικότερα να συμμετέχουν στο προγραμματισμό και καταμερισμό αρμοδιοτήτων.

Το ζητούμενο της συνδιαχείρισης – συνδιοίκησης του χώρου επιτυγχάνεται μέσα από τις συναντήσεις καθώς και τις συναντήσεις υποστηρικτικής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνεται και η αυτονομία των χρηστών σε συνάρτηση με το χώρο και την λειτουργία του. Δηλαδή τόσο ο συντονισμός παραγωγής όσο και ο ποιοτικός έλεγχος πάντα σε συνεργασία(όταν αυτό χρειάζεται) με την υπεύθυνη λειτουργίας, γίνεται από τους ίδιους.

Ο χώρος στα πλαίσια αναβάθμισης των στόχων που έχει θέσει : ενίσχύση της αυτονομίας – αυτοεκτίμησης – αυτοδιάθεσης – προσωπικής ανάπτυξης –στήριξη των διαδικασιών για δυνατότητα αυτοδιαχείρισης από τα ΑΜΕΑ, κάνοντας ένα βήμα δημιούργησε 4 ελεύθερους επαγγελματίες και προωθεί και εδώ είναι το σημαντικότερο την σύσταση κοινωνικής επιχείρησης με τη μορφή κοινωνικού συνεταιρισμού στη βάση του Ν2716/1999.

Εκτός από τις εκδρομές που πραγματοποιούμε κατά καιρούς ανά την Ελλάδα θεωρούμε πρωτοποριακό ότι εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, τα καλοκαίρια κάνουμε διακοπές (υπεύθυνοι και ΑμεΑ) σε κάμπινγκ όπου αποδεικνύεται στη πράξη τόσο η αυτονομία όσο και η κοινωνικοποίηση της ομάδας.

  • Επιστημονικά Υπεύθυνος: Χρυσός Μιχάλης 
  • Υπεύθυνη Λειτουργίας: Παλάνη Μαρία
     
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του παρόχου

Επικοινωνία

Λεωφ. Φιλίππου 36, 582 00 Έδεσσα
Κοινωνικά δίκτυα

Χάρτης

Χάρτης
Οδηγίες