Η SAPT Hellas είναι μία ομάδα εθελοντών που από το 2005 υιοθετεί και εκπαιδεύει αδέσποτους σκύλους ώστε μαζί τους να επισκέπτεται σχολεία και ειδικά σχολεία (με άδεια του Υπουργείου Παιδείας) και ιδρύματα για παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες.
Όλοι οι σκύλοι της ομάδας επισκέψεων είναι ημίαιμοι, εκπαιδευμένοι και υιοθετημένοι από τη SAPT Hellas και επισκέπτονται δωρεάν σχολεία, σχολεία ειδικής αγωγής και δομές που φιλοξενούν ή υποστηρίζουν άτομα με αναπηρία. Όλοι οι σκύλοι της SAPT Hellas παρακολουθούνται από Κτηνίατρο.
Η SAPT Hellas είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με εταίρους τους Χριστίνα Οικονόμου και Δημήτρη Λιαρίκο (απασχολούμενοι στο ιδιωτικό τομέα), που εισφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους (διοικητικές, διεκπεραιωτικές και εκπαιδευτικές σε ό,τι αφορά την ομάδα των σκύλων), παρέα με πολλούς άλλους εθελοντές, των ομάδων Γενικής Υποστήριξης και Επισκέψεων με Σκύλο, επίσης εργαζόμενους (ελ. επαγγελματίες ή απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα).
Χορηγός των προγραμμάτων καθώς και άλλων δράσεων, για το διάστημα από τον Νοέμβριο 2008 έως τον Οκτώβριο 2010, ήταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από το 2010 μέχρι σήμερα,& η οργάνωση στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές εταιρειών / ιδιωτών και σε εκδηλώσεις (π.χ. bazaar) για την συγκέντρωση πόρων.
Τι σημαίνει Θεραπεία μέσω ζώων (Pet Therapy ή Pet-Assisted Therapy);
Είναι αυτό που φανερώνει και η ίδια η φράση: εναλλακτική θεραπεία μέσω ζώων ή δια μέσου των ζώων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Είναι γεγονός ότι άνθρωποι από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχικές διαταραχές κ.λπ.) και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μία καθημερινή ρουτίνα, χωρίς «αλλαγή παραστάσεων» ή τρόπους και συνθήκες που ευνοούν την ψυχική ανάταση.
H Θεραπευτική Επαφή με ζώα που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος – ειδικευμένος ή μη – δεν μπορεί να πλησιάσει. Γιατί; Γιατί ένα ζώο, και μάλιστα ένας σκύλος, φύσει κοινωνικό ον, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίzει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να “κρίνει” με τον ανθρώπινο τρόπο. Ένας σκύλος χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή, ανεξαρτήτως του από ποιον προέρχονται και αυτή του η ιδιότητα κάνει τις «θεραπευτικές» του δυνάμεις ανεκτίμητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, όπως στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α., αντίστοιχα προγράμματα θεραπευτικής επαφής με ζώα – που περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα – εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση της επαφής με ζώα σε κοινωνικά ευπαθείς, περιθωριοποιημένους ή ασθενείς συνανθρώπους μας είναι ευεργετική για την σωματική και ψυχική τους υγεία.