Υπηρεσίες — Δράσεις
Σήμερα, η συνολική δυναμικότητα του Συλλόγου ανέρχεται στα διακόσια τριάντα οκτώ (238) άτομα, εκ των οποίων διημερεύουν τα εκατό επτά (107 ΑμεΑ), με μέτρια έως σοβαρά νοητικά προβλήματα, εκ των οποίων 40 ωφελούμενοι εξυπηρετούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης της Προγράμματος ΕΣΠΑ / Πράξης: "Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Νοητική Υστέρηση: Παροχή Υπηρεσιών Ημερήσιας φροντίδας, Παραμονής και Δικτύωσης για Άτομα με Νοητική Υστέρηση" (MIS 5002074) στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 9: "Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και διακρίσεων – Διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής", που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, του Ε.Π. Αττικής 2014-2020.
O σκοπός λειτουργίας του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας είναι η παροχή υπηρεσιών παραμονής και διημέρευσης ατόμων που πάσχουν από Nοητική Yστέρηση. Στο σκοπό λειτουργίας περιλαμβάνεται επιπλέον και η επαγγελματική κατάρτιση και ενημέρωση καθώς και η υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, παρέχονται οι κάτωθι υπηρεσίες:
α) Μεταφορά: Μεταφορά των περιθαλπομένων προς και από το Κέντρο, με μεταφορικό μέσο του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδα
β) Διατροφή: Πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, το οποίο παρασκευάζεται στο Φορέα.
γ) Εκπαίδευση: Πρόγραμμα Εργοθεραπείας που συμβαδίζει με τις ανάγκες του κάθε ωφελουμένου, με βάση το εξατομικευμένο πρόγραμμα του
- Εκπαίδευση στην αυτοεξυπηρέτηση και την εκμάθηση δραστηριοτήτων καθημερινότητας
- Εκμάθηση και ενδυνάμωση συμπεριφορών ατομικής υγιεινής και φροντίδας χώρων καθημερινής διαβίωσης
- Ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας
- Δημιουργική Απασχόληση και δραστηριότητες κοινωνικοποίησης
- Τμήματα Δημιουργικής Απασχόλησης όπου εντάσσονται περιθαλπόμενοι χαμηλής λειτουργικότητας
- Εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης:
- Χειροτεχνίας-ειδών δώρου
- Αγγειοπλαστικής
- Δερματοτεχνίας
- Κηπουρικής
- Ζωγραφικής
δ) Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες:
- Η Επιστημονική Ομάδα είναι υπεύθυνη για την παροχή Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Ενεργειών έχοντας ως βασικούς στόχους:
- Την προσέγγιση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της Ομάδας Στόχου
- Την ενίσχυση των ικανοτήτων και των ατομικών δεξιοτήτων
- Την καλλιέργεια ομαδικού - συνεργατικού κλίματος
- Τη διαχείριση και την επίλυση των διαφωνιών
- Την ανάπτυξη κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων
- Την καλλιέργεια σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας
- Την ενημέρωση και την καθοδήγηση των περιθαλπομένων και των οικογενειών τους, σχετικά με τις συναλλαγές τους με Δημόσιους Φορείς.
- Την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα μέλη των οικογενειών των περιθαλπομένων.
- Την κατάρτιση ατομικού σχεδίου δράσης-κατάρτιση ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων μέσω:
- Εφαρμογής προγραμμάτων που αποσκοπούν στην απόκτηση του μέγιστου δυνατού επιπέδου λειτουργικότητας
- Εφαρμογής προγραμμάτων που παρέχουν δυνατότητες εκπαίδευσης
- Ανάπτυξης δράσεων που αποσκοπούν στην καλλιέργεια κοινωνικής συμπεριφοράς-κοινωνικοποίησης
- Προγραμμάτων δράσεων ανάπτυξης συνεργασίας-καλλιέργεια συνεργατικού πνεύματος με την ομάδα και την ευρύτερη κοινότητα
- Προγραμμάτων ενημέρωσης για κοινοτικές και κρατικές δράσεις που αφορούν στην ομάδα στόχο.
ε) Ψυχαγωγία και Άθληση:
- Παροχή ατομικής ή/και ομαδικής άσκησης
- Μουσικοθεραπεία
- Συμμετοχή σε προγράμματα ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης
Εγκαταστάσεις
Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Νοητική Υστέρηση στεγάζεται στο Κεντρικό κτίριο 4.200 τ.μ. και αποτελείται από:
- Αίθουσες αναψυχής – συγκεντρώσεων: Κάθε μία αποτελεί έναν ενιαίο χώρο, ο οποίος είναι κατάλληλος για την παροχή ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών, ψυχοκινητικών, αθλητικών υπηρεσιών κλπ.
- Χώρος εργοθεραπείας – απασχόλησης: Ο χώρος αυτός αποτελεί τμήμα της αίθουσας αναψυχής – συγκεντρώσεων, όπου παρέχονται υπηρεσίες με σκοπό την ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων των ΑμεΑ, τη συντήρηση πρακτικών γνώσεων, τη βελτίωση του επιπέδου αυτοεξυπηρέτησης και αυτοσυντήρησης, τη δημιουργική απασχόληση των φιλοξενούμενων από έμπειρους εργοθεραπευτές.
- Χώρος ατομικής – ομαδικής άσκησης: Στο συγκεκριμένο χώρο παρέχονται υπηρεσίες με σκοπό την άθληση, τη μυϊκή ενδυνάμωση καθώς και την αποβολή εντάσεων – εξάρσεων μέσω της άσκησης, που επιφέρει ψυχική ηρεμία και ανάταση της διάθεσης των ΑμεΑ.
- Χώρος υγιεινής – W.C. ΑμεΑ: με ντουζιέρα και 6 απλά W.C. Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας διαθέτει επιπλέον 6 απλά W.C., καθώς και αποδυτήρια.
- Γραφείο Ιατρού: Πλήρως εξοπλισμένος χώρος σε ικανοποιητική απόσταση από την αίθουσα ψυχαγωγίας ούτως ώστε, οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τον Ιατρό να μην παρεμποδίζονται από τυχόν οχλήσεις.
- Γραφείο Κοινωνικής Υπηρεσίας: Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την αίθουσα ψυχαγωγίας – συγκεντρώσεων με άμεση οπτική επαφή. Στο συγκεκριμένο χώρο παρέχονται Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και λειτουργεί και σαν χώρος συνεντεύξεων.
- Γραφείο γραμματειακής υποστήριξης: Ο χώρος αυτός βρίσκεται στην πλησιέστερη θέση σε κοντινή επαφή από το χώρο εισόδου του Κέντρου ούτως ώστε να είναι άμεση και ανεμπόδιστη η επικοινωνία των ΑμεΑ με αυτόν.
- Χώρος ησυχαστηρίου: Στο συγκεκριμένο χώρο ο οποίος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την τουαλέτα ΑμεΑ, παρέχεται δυνατότητα ανάπαυσης – ηρεμίας σε φιλοξενούμενους που έχουν ανάγκη λόγω κόπωσης, συναισθηματικής εντάσεως που τυχόν τους διακατέχει, πάντα υπό την επίβλεψη εργαζόμενου – επιμελητή.
- Παρασκευαστήριο προγεύματος: Παρασκευάζεται πρόχειρο γεύμα και φυλάσσονται μερίδες γεύματος. Το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζεται στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας διαθέτει άρτια εξοπλισμένο χώρο μαγειρείου, ξενοδοχειακών προδιαγραφών, καθώς και ενιαίο χώρο τραπεζαρίας, με εξασφαλισμένη την προσβασιμότητα διαμέσου του ανελκυστήρα.
- Θέρμανση – Ψύξη: Το Κέντρο είναι εξοπλισμένο με ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα θέρμανσης – ψύξης, που καλύπτει υποχρεωτικά όλους τους χώρους, εκτός του χώρου των μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Διαδικασία Ένταξης
Η διαδικασία ένταξης νέων ωφελουμένων ατόμων είναι η ακόλουθη:
1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου, από τον ίδιο ή από τους κηδεμόνες του, εφόσον βρίσκεται υπό δικαστική συμπαράσταση, η οποία συνοδεύεται από γνωματεύσεις και πιστοποιητικά υγείας.
2. Έλεγχος της Αίτησης για την τήρηση των τυπικών κριτηρίων.
3. Αξιολόγηση του ενδιαφερόμενου από την Επιστημονική Επιτροπή (Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό) και έγκριση από το Επιστημονικό Συμβούλιο.
4. Ανακοίνωση της έγκρισης στον υποψήφιο περιθαλπόμενο και ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας, δικαιώματα-υποχρεώσεις κ.λ.π. Ακολουθεί περίοδος προετοιμασίας και σταδιακής ένταξης του ωφελούμενου στο ΚΔΗΦ.
5. Κατά την περίοδο ένταξης του περιθαλπόμενου στο ΚΔΗΦ εφαρμόζεται ένα στάδιο προετοιμασίας και αποδοχής.