Το Ίδρυμα έχει υιοθετήσει τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD), που σκοπό έχει την προαγωγή, προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα Άτομα με Αναπηρία καθώς και την προώθηση του σεβασμού της εγγενούς αξιοπρέπειας.
Επίσης, φροντίζει για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών στους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους εφαρμόζοντας Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας το οποίο συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των Διεθνών Προτύπων EQUASS & ISO 9001:2015.
Από το 2015 δημιουργήθηκε ο Ηλεκτρονικός Προνοιακός Φάκελος και το Ατομικό Προφίλ Λειτουργικότητας για κάθε ωφελούμενο βάσει του επιστημονικού εργαλείου International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF). Από τις δυνατότητες και ανάγκες που αποτυπώνονται στο προφίλ καταρτίζεται το Ατομικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης όπου καταγράφονται οι στόχοι των εκπαιδευόμενων και σχεδιάζονται τα εκπαιδευτικά και θεραπευτικά προγράμματα και η παρακολούθηση της προόδου των ωφελούμενων. Η προσέγγιση είναι προσωποκεντρική και εξατομικευμένη.
Υπηρεσίες & Τμήματα του Ι.Π.Α.Π. "Η Θεοτόκος"
Διαγνωστικές & Θεραπευτικές Υπηρεσίες
Παρέχονται λεπτομερής διάγνωση και θεραπευτικές παρεμβάσεις προς τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους. Πλαισιώνονται από πλήρη Διεπιστημονική Ομάδα, υπό την ευθύνη του Επιστημονικού Διευθυντή και η διαγνωστική διαδικασία οργανώνεται μέσω λήψης κοινωνικού οικογενειακού ιστορικού, κλινικής ιατρικής εξέτασης, χορήγησης έγκυρων ψυχομετρικών δοκιμασιών, καθώς επίσης με εργοθεραπευτική ή/και λογοπεδική αξιολόγηση. Υποστηρικτικά, παρέχονται υπηρεσίες ψυχοθεραπείας, λόγοθεραπείας, εργοθεραπείας, ιατρικής παρακολούθησης, ομάδες επικοινωνίας και σεξουαλικής αγωγής, προγράμματα αισθητηριακής ολοκλήρωσης και συμβουλευτικής γονέων.
Πρώιμη Παρέμβαση
Η Πρώιμη Παρέμβαση απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-4 ετών) με Αναπτυξιακές Διαταραχές και στις οικογένειές τους. Έχει ως στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας των παιδιών, την ενδυνάμωση της οικογένειας και την ενσωμάτωση του παιδιού σε κοινωνικό και σχολικό πλαίσιο. Οι παραπάνω στόχοι οργανώνονται διεπιστημονικά ακολουθώντας το μοντέλο της οικογενειοκεντρικής παρέμβασης, με ομαδικά προγράμματα, εξατομικευμένες ψυχοπαιδαγωγικές συνεδρίες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες και ψυχοεκπαίδευση γονέων.
Η Διεπιστημονική Ομάδα του τμήματος υλοποιεί πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης στην Κοινότητα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και στις οικογένειές τους σε συνεργασία με τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς των όμορων δήμων. Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόληψη με την ανίχνευση, ο εντοπισμός πιθανών αναπτυξιακών και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών στον πληθυσμό των σταθμών και η εξατομικευμένη παρέμβαση.
Τμήματα Εφήβων
Απευθύνεται σε εφήβους και νέους (15-22 ετών) με νοητικές αναπτυξιακές διαταραχές ή διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Ο σχεδιασμός των ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων είναι προσωποκεντρικός. Υπάρχουν δύο τμήματα εφήβων 1 και 2 σύμφωνα με ηλικιακά και εκπαιδευτικά κριτήρια. Συνοπτικά, οι υπηρεσίες στοχεύουν:
α. Στη βελτίωση της σφαιρικής λειτουργικότητας,
β. Στην κοινωνική προσαρμογή και ένταξη,
γ. Στην ανάπτυξη ή/και εξέλιξη των μαθησιακών δεξιοτήτων,
δ. Στην οργάνωση της προσωπικότητας και της αυτογνωσίας, προκειμένου να ενταχθούν επιτυχώς στα εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης
Απευθύνονται σε νέους ενήλικες (22 - 32 ετών) και οι άξονες δράσης αφορούν:
α. Την κατάκτηση ψυχοκοινωνικών και θεμελιωδών επαγγελματικών δεξιοτήτων και συμπεριφορών, απαραίτητων για την αυτονομία και την κοινωνική ένταξη νέων με Νοητικές Αναπτυξιακές Διαταραχές και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Τα προγράμματα είναι εξατομικευμένα και βασισμένα στις επιθυμίες, τις αξιολογούμενες δεξιότητες και τις εγγενείς κλίσεις των ωφελούμενων, ενώ πραγματοποιούνται σε ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια.
β. Εφαρμόζονται μεθοδικά τεχνικές απόκτησης, εμπλουτισμού αλλά και συντήρησης ακαδημαϊκών γνώσεων, μέσω συγκεκριμένων μαθησιακών προγραμμάτων.
Παρέχονται οι εξής εξειδικεύσεις: Ξυλουργική, Γραμματειακή Υποστήριξη, Συντήρηση Κτιριακών Εγκαταστάσεων, Τυπογραφία/Λιθογραφία, Κεραμική, Βιβλιοδεσία, Υφαντική, Μεταξοτυπία, Κηπουρική, Ραπτική, Καντίνα, Τυποποιημένη Εργασία, Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική, Ανακύκλωση, Πλυντήριο/Στεγνωτήριο, Διαχείριση Προϊόντων, Ψηφιακά Μέσα, 3D Printing.
Τμήματα Μετάβασης
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα (29-35 ετών), αποφοίτους των εργαστηρίων κατάρτισης ή από την κοινότητα. Οργανώνεται στη βάση τριών θεμελιωδών αξόνων: Εργασία, Επικοινωνία, Οργάνωση Ζωής. Έτσι, ο στόχος συνδέεται άρρηκτα τόσο με την προετοιμασία των ωφελούμενων για εργασία στην ελεύθερη αγορά, όσο και με την αυτονόμηση και οργάνωση της ζωής τους.
Προώθηση στην Ελεύθερη αγορά εργασίας μετά την Κατάρτιση από την «ΕργΑξία»
Εφαρμόζεται το μοντέλο της Υποστηριζόμενης Εργασίας, το οποίο συνίσταται στην εύρεση εργασίας και στην υποστήριξη του νέου/νέας και του εργοδότη μετά την πρόσληψη, ώστε να ενσωματωθούν οι νέοι/ες στο εργασιακό περιβάλλον και να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα την εργασία τους. Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου η Υπηρεσία «ΕργΑξία» χρησιμοποιεί την Εργαλειοθήκη, η οποία δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Leonardo “EUSE ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ” όπου περιγράφεται και καθορίζεται επακριβώς η μεθοδολογία και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Έχουν αποκατασταθεί ήδη 220 νέοι στην ελεύθερη ανοικτή αγορά εργασίας από το 1996. Μάθετε περισσότερα: Εργαξία.
Εμπλουτιστικά Προγράμματα
Λειτουργούν συμπληρωματικά και πλαισιώνουν όλες τις παραπάνω υπηρεσίες για κάθε ομάδα ωφελούμενων. Συγκεκριμένα, η «Ειδική Φυσική Αγωγή και Άθληση» περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα φυσικής αγωγής λαμβάνοντας υπόψη τις κινητικές ικανότητες των ωφελούμενων και την ηλικία, εξυπηρετώντας συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους. Το «Εργαστήρι Πληροφορικής» λειτουργεί εκπαιδευτικά διαμέσου εναλλακτικών τεχνολογικών δραστηριοτήτων, στοχευμένων στην καλλιέργεια δεξιοτήτων εντός υπολογιστικού περιβάλλοντος. Τέλος, το «Εργαστήρι Μουσικής Έκφρασης», διευρύνει τη μουσική αντίληψη, τη ρυθμική ικανότητα αλλά και την επικοινωνιακή έκφραση των νέων, μέσα από ομάδες κρουστών, εκμάθηση τραγουδιών και ακρόαση μουσικών έργων.
Συνεργασία με ελληνικά και διεθνή δίκτυα
- To Δίκτυο
- Μαζί για το Παιδί
- ΕΛ.ΕΤ.ΥΠ.Ε.
- EPR, EASPD, EUSE, IASSIDD